НОВИНИ

Какво включва споразумението между ЕС и Лондон?

Брюксел и Лондон постигнаха споразумение за Брекзит. Това означава, че на 31 октомври Великобритания ще напусне съюза организирано, а не хаотично. Споразумението беше веднага одобрено от лидерите на 27-те страни членки на ЕС, на среща на върха, която се провежда от вчера в Брюксел. Вижте повече от Десислива Апостолова какво включва постигнатото споразумение

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:04, 18.10.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Европейските лидери одобриха бързо и безпроблемно споразумението за Брекзит. Не такива бяха преговорите, които се водиха седмици наред, денонощно. До пробив в преговорите се стигна след като Великобритания и Ирландия се разбраха за т.нар. твърда граница между Северна Ирландия, която остава в Обединеното кралство и Република Ирландия, която е част от ЕС.

Целта на всички преговори е да не се допуска твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия и това, което новото споразумение внесе като промяна е, че Северна Ирландия ще бъде специална митническа зона, ще принадлежи към митническата територия на Великобритания, но в същото време там ще действат европейски правила. Стоките, които влизат, ще се обработват на входни пунктове в Северна Ирландия. Много сложна митническа конструкция, която гарантира мира и стабилността на острова.

Ако споразумението бъде ратифицирано от британския парламент, това означава, че Великобритания ще напусне ЕС организирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолог: Агресията в обществото ни е факт
Психолог: Агресията в обществото ни е факт
Димитър Пенев за кризата в БФС: Трябва да предотвратяваме проблема в началото
Димитър Пенев за кризата в БФС: Трябва да предотвратяваме проблема в началото