НОВИНИ

Обучават деца от Варна как да сърфират безопасно в интернет

Повече от 50 деца на възраст между 7 и 13 години от Варна и региона участваха в кампанията на Държавната агенция "Електронно управление" на тема "Няма да ме хакнат". Какво са бисквитките, фишинга и къде дебнат хакерите, бяха сред темите, за които, под формата на забавна лекция, им разказаха експертите на агенцията.

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 26.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В днешно време децата от малки се научават да работят с компютри и други умни устройства, а сърфирането в интернет понякога се оказва по-познато от играта пред блока. За да бъде престоят им в онлайн пространството безопасен, от Държавната агенция "Електронно управление", организират поредица от лекции и практически занятия.

Ива Неделчева, експерт в Държавна агенция „Електронно управление": „Обясняваме и на деца, и на родители вече, че както учат децата си да се пазят, когато излизат - да не говорят с непознати, да заключват къщата, да си пазят ключа, по същия начин трябва да се държат онлайн. Трябва да имат сигурна парола, която е ключът за тяхната „онлайн къща", трябва да я пазят на сигурно място, предпочитано със софтуер за управление на пароли"

Сериозно внимание беше обърнато и на правилата за използване на публични безжични мрежи. Лекторите разясниха на децата, че когато свържат устройствата си в такава мрежа, всичко което правят е видимо. За да се защитят, добре е да използват безплатен софтуер - така наречения VPN или виртуална частна мрежа. Най-забавното е, че информацията се предава под формата на игра и на достъпен за децата език.

Дария Драгнева, 8 години: Много ми беше интересно и научих как да не ме хакнат и какво е бисквитката, че това са реклами просто, които ти излизат.

На лекцията присъстваха и родители, а организаторите обмислят създаването на паралелен курс занимания специално за тях. Засега участието в програмите е по желание, но експерти от агенцията вече работят съвместно с Министерството на образованието, за да разработят съдържание, което да бъде включено в учебния план на малчуганите още от първи клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ателие за мартеници отново отвори врати в Екомузея в Русе
​Ателие за мартеници отново отвори врати в Екомузея в Русе
​Отново протест на служителите на затворите
​Отново протест на служителите на затворите