Кандидатите за европейски главен прокурор бяха изслушени в Европарламента

Две комисии в Европейския парламент изслушваха тази вечер кандидатите за главен прокурор на ЕС. Претендентите са французинът Жан-Франсоа Бонер, румънката Лаура Кьовеши и германецът Андрес Ритер. Румънските власти се опитаха да попречат на Кьовеши да се състезава за престижния пост.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:43, 26.02.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Французинът Жан-Франсоа Бонер събра най-много точки при гласуването миналата седмица в Съвета, а румънката Лаура Кьовеши беше изборът на професионална комисия. Днес депутатите от комисиите по граждански права и по бюджетен контрол изслушаха кандидатите, като редът им беше определен със жребий. Последна в изслушването беше Кьовеши.

Утре евродепутатите от двете комисии ще трябва да оповестят избора си. Те ще изпратят писмо до председателя на парламента Антонио Таяни. Той заедно с ръководството на Европарламента ще прецени дали избраният кандидат ще трябва да бъде гласуван и в пленарна зала. Но дори и тогава изборът няма да е окончателен, защото за кандидатурата ще трябва да гласувана и всички държави-членки в Съвета.

Прокуратурата трябва да заработи до края на 2020 г. със седалище в Люксембург. Засега в нея участват 22 държави. Останалите, които не са част от нея, могат да се включат във всеки един момент. Службата ще се занимава с разследване, преследване и изправяне през правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС, злоупотреби, корупция и трансгранични измами с ДДС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разбиха престъпна мрежа за измами с криптовалути
Разбиха престъпна мрежа за измами с криптовалути
Без аналог: Българи създадоха приложение за изучаване на Космоса
Без аналог: Българи създадоха приложение за изучаване на Космоса