НОВИНИ

Катар остава в изолация заради подкрепа за тероризма

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и Йемен обявиха, че късат дипломатическите си отношения с Катар. Разривът в Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в по-широката арабска антитерористична коалиция в региона е заради обвинения, че Доха подкрепя тероризма.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:26, 05.06.2017
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Само около две седмици след срещата им на върха в Рияд, на която арабските лидери декларираха пред американския президент Доналд Тръмп решимост за единна борба с ислямския тероризъм, коалицията им се пропука. Обвиненията срещу Катар, че финансира и активно подпомага терористични групировки и застрашава сигурността на съюзниците си, доведоха до най-мащабната криза от създаването на Съвета за сътрудничество в Персийския залив през 1981 година.

Смята се, че в основата на раздора е финансиране от страна на Доха за екстремистки групировки в Сирия, включително местния клон на "Ал Кайда", както и на най-старата ислямистка политическа организация в региона - "Мюсюлмански братя". Неофициално от Рияд валят и обвинения, че Доха дори се е съюзила с Иран.

Срещу Катар беше обявена пълна сухопътна, морска и въздушна блокада, а дипломатите му бяха обявени за персона нон грата в доскорошните му регионални съюзници.

Мохамед Хашем, жител на Кайро: Скъсването на отношенията беше задължително, защото Катар, Турция и Иран подкрепят тероризма, пред който сме изправени.
Нермине, жителка на Кайро: Тази стъпка трябваше да бъде предприета по-рано. Катар приютява онези, които вредят на Египет.

Катарските власти гневно отхвърлиха обвиненията и видяха в тях опит за налагане на контрол на страната им отвън. А държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън се опита да разсее съмненията, че мерките срещу Доха се дължат на определено отношение от страна на президента Тръмп.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Ние, разбира се, призоваваме страните да седнат заедно и да изгладят противоречията си. И бихме помогнали за това. Според нас е важно Съветът за сътрудничество в Персийския залив да остане единен. Не мисля, че това ще има значително отражение върху единната борба срещу тероризма в региона или в глобален мащаб. Всички страни в конфликта досега бяха единни в битката с "Ислямска държава" и го показаха ясно на срещата в Рияд.

Тръмп разговаря с катарския емир шейх Тамим бин Хамад ат Тани в Рияд и поне пред медиите демонстрира добронамереност. Само три дни по-късно обаче катарската осведомителна агенция публикува изявление на емира, в което се поставяше под въпрос дали Тръмп може да изкара целия си президентски мандат. Доха обяви, че става въпрос за саботаж.

Мохамед бин Абдуррахман ат Тани, министър на външните работи на Катар (25.05.2017 г.): Уебсайтът на Катарската осведомителна агенция беше атакуван от хакери. Те публикуваха фалшиво изявление на емира, което няма нищо общо с него.

Без да посочва конкретно този случай руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва няма нищо общо.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Това си е тяхна работа. Ние в тези решения не се месим. Въпреки, че ни подозират, че зад всяко събитие в света стоим ние. Уверявам ви, че не е така.

Иран и Турция призоваха за политически и мирни методи за решаване на конфликта между Катар и доскорошните му регионални съюзници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потомците на Макгахан посетиха Габрово
Потомците на Макгахан посетиха Габрово
Държавни дотации в детските градини, а не отпадане на таксите - искат родители
Държавни дотации в детските градини, а не отпадане на таксите - искат родители