НОВИНИ

Хасан Адемов: Лекарите от ТЕЛК не бива да се поставят под общ знаменател

Всички лекари от ТЕЛК не бива да се слагат под общ знаменател, а да се потърсят законодателните пропуски в системата и да се отстранят. За това призова в предаването "Още от деня" председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 21.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание: Изключително е важно да не слагаме под общ знаменател всичките на 350 лекари, работещи в 74-те ТЕЛК.

Според него проблемът е основно в районите с висока безработица и с възрастно население, където посредници се възползват от пропуските в системата.

Адемов смята, че електронното здравно досие ще реши голяма част от проблемите, тъй като ще осигури проследяемостта на заболяванията на пациентите и лекарите ще могат да преценят дали епикризите отговарят на действителния им здравен статус.

Здравното министерство очаква от септември до края на годината да започне изграждането на системата за електронно здравеопазване, като обществените поръчки вече са обявени, напомни той.

Депутатът коментира и протеста на аптеките срещу новите правила за борба срещу фалшивите лекарства. Според него между 700-800 собственици на аптеки протестират срещу закупуването на софтуер, който да ги свърже с НЗОК и скенер-четец, чиято цена е между 100 и 200 лв.

Той каза, че държавата няма възможност да помогне закупуването им, тъй като ще наруши правилата за държавната помощ.

Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание: Фармацевтичният съюз няма основание за безпокойство.

Същевременно Адемов посочи, че новите правила ще изключат възможността на пациенти да се предлагат фалшиви лекарства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албанската опозиция се отказа от мандатите си в парламента
Албанската опозиция се отказа от мандатите си в парламента
Македонски военни ще почиват у нас, български - в Северна Македония
Македонски военни ще почиват у нас, български - в Северна Македония