НОВИНИ

Хиляди полицаи от цялата страна протестираха в София

Протестиращите излязоха по улиците с искане за 15-процентно увеличение на заплатите и нов Закон за МВР. Отново заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, стачката остава и по време на Европредседателството ни. Вътрешният министър Валентин Радев отговори пред БНТ, че заплатите в МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина, но не за всички.

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 22.10.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Хиляди полицаи събра поредният протест в София - 14-и от лятото насам. Те излязоха по софийските улици с две основни искания: по-високи заплати и нов Закон за МВР.

Да си полицай, е все по-трудно, заявиха протестиращите. Освен достойно заплащане, те поискаха и нормални условия на труд.

Ивайло Янчев, пожарникар - Варна: Вярваме в това, което видим. За тия 14 години аз лично промяна не съм видял. Тъпчем на едно място.
Николай Стоянов, инспектор: Ние в тези условия, които работим, ние не можем да оправдаем очакванията на гражданите. Няма как да му обясниш на гражданина, че имаме два патрула, от които единият, ако е блокиран на местопроизшествие, другият не може да реагира на 15 сигнала. Гражданинът, разбира се, е възмутен.

55-те милиона лева повече в бюджета на МВР за 2018 година в голямата си част ще отидат за осигуровки и заплащане на извънреден труд, твърдят протестиращите.

Иван Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР: Ние това го отчитаме като една подигравка, да не говорим, че това въобще не кореспондира с нашите искания, които са 15% от тази година. 55 млн. от догодина, които ние отчитаме не повече от 3%-но увеличение.
;

За акцията от тази седмица и задържаните двама полицаи от столичното 7 РУП за разпространение на наркотици и взимане на подкуп, Радев коментира, че във всяка система има "гнили ябълки". Оградата по границата е напълно ремонтирана в участъка, който пропадна и беше посочен от депутата от левицата Елена Йончева, обясни вътрешният министър.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Аз бях точно там, където беше тази снимка, която тя я носеше, оградата, където тя виси, отдолу има отвор. Но тя, оградата, стои, което мен ме впечатли. Сега всичко това е заравнено.

Радев припомни, че с пари от ЕС до края на 2018 г. по оградата ще бъдат инсталирани сензори и камери по цялото ѝ протежение.

;

Пред БНТ министър Валентин Радев отговори, че в преговорите между МВР и синдикатите има чуваемост и от двете страни, че самото ръководство на МВР също иска заплатите на полицаите да се увеличат, но всичко зависи от разговорите с финансовия министър.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Те казват - да, искаме 15%. Аз им казвам - да, сигурно ще има 15, но на някои. На някои ще има 10, на някои 2, на някои 1. И много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква устойчивост, да бъдат давани тези пари, които ще бъдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават, както те се изразяват - на терен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж държи заложници в английския град Нънийтън
Мъж държи заложници в английския град Нънийтън
Кои са най-предпочитаните места за пикник на открито във Варна през есента?
Кои са най-предпочитаните места за пикник на открито във Варна през есента?