НОВИНИ

Хора с увреждания в Русе могат да контролират компютър само с поглед

Над 10 000 са децата с увреждания, които са трудно подвижни, показват данните на пациентски организации за нервно-мускулни заболявания. Това не им дава шанс да работят с компютър, да учат. В световен мащаб, от десетилетие връстниците им имат възможност да използват устройства, които се командват с поглед. Подобни разработки влизат у нас едва преди година и за момента са само 30. В Русе показаха как се управлява компютър само с движение на очите.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
08:39, 03.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Своя личен опит с подобни системи за контрол само с поглед в Русе показа Анжела Пенчева, която страда от Детска церебрална парализа, но това не й пречи да е активен участник в няколко неправителствени организации, работещи в областта на интеграцията на хора с увреждания, както и в иновативни и експериментални технологични проекти. Сред тях е и тази - само със зеницата си да успееш да командваш компютър.

Морис Гримберг - Фондация „Асист - Помагащи технологии"
Тези устройства представляват нещо като мишка, която се управлява с очи. Това са камери, които се закачат през юсб порта, компютър, настолен. Те определят къде човек гледа в екрана, все едно насочване на мишката. Задържането на погледа има различен смисъл, може да е клик с десен бутон, с ляв бутон.

Допреди година в България не е имало такива устройства. Сега 20 училища, където има деца с подобни заболявания, разполагат с такива. Броят им е изключително малък спрямо нуждаещите се.

Морис Гримберг - Фондация „Асист - Помагащи технологии"
„В момента няма подпомагане за тези устройства. Това, което успяхме да направим е в наредбата за приобщаващото образование, влязоха два текста, те дефинират групата на децата и учениците с тежки увреждания като специфична група, която се нуждае от технологии с поглед. + там е записано, че тези деца по необходимост трябва да имат закупени тези устройства."

От фондация „Асист - помагащи технологии" се надяват все повече хора да научат, че съществува подобна уникална технологична възможност за децата с увреждания

Евгения Христова - Фондация „Асист - Помагащи технологии"
„Ако не могат да говорят и извършват фини движения, възможността само с поглед е безценна."

От фондацията се надяват още и повече училища да се възползват от възможността по проекти и програми да се снабдят с новите технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови ли са социалните заведения в Пловдив да подслонят бездомните?
Готови ли са социалните заведения в Пловдив да подслонят бездомните?
Днес е международният ден на хората с увреждания
Днес е международният ден на хората с увреждания