НОВИНИ

Хористи от църковния хор на Белене ще пеят на папа Франциск

Десет католици от църковния хор в Белене са избрани да изпълнят песните по време на светата литургия с папа Франциск в София. Въпреки че живеят и работят в различни краища на страната, всяка седмица те се събират в храма "Свети Антон Падуански" в Белене, за да репетират усилено и да могат да посрещнат достойно главата на римокатолическата църква.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
13:16, 18.03.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В католическата църква "Свети Антон Падуански", която е близо до брега на Дунав, се чуват ангелските гласове на Здравка, която е експерт в здравната инспекция в Плевен и на Бистра, която е психолог. В храма пеят от 10-годишни, а любовта към църковната музика наследяват от бабите си.

От месец обаче са в трескава подготовка заради посещението на папа Франциск. Трябва перфектно да научат и изпълнят 30 текста, които ще изпеят пред папата с още сто хористи от цяла България.

Бистра Нецова: Този, който пее, се моли два пъти. Така че наша отговорност ще бъде да създадем едно молитвено настроение, да привлечем цялата асамблея от хора, да усетим всички заедно истинската радост от това, че папата е с нас и всички ние сме единни в любовта към Бога.

Светият отец ще бъде посрещнат първо с песента "Идва днес първосвещеник". На литургията ще звучат и "Реджина Чели" и "Истинска радост", а изпълненията ще са на четири гласа.

Част от хората в Белене, където живее най-голямата католическа общност в Северна България, вече са се докосвали до глава на римокатолическата църка.

Здравка Стоева: Като младежи пяхме "Черната Мадона" заедно с папа Йоан Павел Втори. Този ден ще помним винаги с трепет и вълнение, а сега ще се срещнем и с папа Франциск. И както се пее в една от песните - в мира се ражда истинската радост. Пожелаваме си го на нас, пожелаваме го и на вас- мир и радост.
Отец Паоло Кортези: Специално този папа е много радостен, много позитивен. Ще остане не само спомен, а благодат за всички.

Заедно с новината за височайшата визита на папа Франциск у нас, преди месец в Белене дойде и новината, че започва с евросредства дългоочаквания основен ремонт на католическата църква "Рождение на Блажена Дева Мария".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 7200 л спирт в консерви, опаковани като кокосово мляко
Задържаха 7200 л спирт в консерви, опаковани като кокосово мляко
Стрелба в трамвай в холандския град Утрехт, има убит и ранени
Стрелба в трамвай в холандския град Утрехт, има убит и ранени