НОВИНИ

Хотелиери от Варна се обявиха против минималните цени за нощувка

Намесата на държавата в частния бизнес противоречи на принципите на пазарната икономика, смятат хотелиери от Варна. Те са против намерението на Министерството на туризма да въведе минимални цени за нощувки в хотелите с 3, 4 и 5 звезди.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
14:21, 24.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В момента в България има над 6100 хотела с три, четири и пет звезди. Предложението за въвеждане на минимални цени за нощувките в тези хотели е с цел да се намали сивата икономика, заявиха от министерството на туризма. Дали това е законно – становище по този въпрос трябва да вземе Комисията за защита на конкуренцията до края на януари. Според Атанас Карагеоргиев, който от 25 години е в хотелиерския бизнес, такава намеса е недопустима.

Атанас Карагеоргиев, собственик на хотел край Варна: „Пазарът диктува. Пазарът решава. Като сме казали веднъж, че ще правим пазарна икономика, нека да я направим пазарна.“

Хотелиерът признава, че цените непрекъснато се менят и зависят от много фактори.

Атанас Карагеоргиев, собственик на хотел край Варна: „Малките хотели са си малки хотели, големите са си големи. За нас Господ е един – данък печалба, който трябва да се плаща и курортна такса.“

Карагеоргиев споделя, че макар в момента да няма посетители, вече са започнали предварителните записвания за летния сезон, който се очертава да бъде по-натоварен и от предходния. Според него, за да се подобри работата в бранша, той трябва да бъде облекчен от бюрократичните изисквания и да се направят промени в кодекса на труда, които да улесняват намирането и задържането на квалифицирани кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната комисия в НС утре ще изслуша директори на общински болници
Здравната комисия в НС утре ще изслуша директори на общински болници
9-годишно българче откри мач на Националната хокейна лига на САЩ
9-годишно българче откри мач на Националната хокейна лига на САЩ