Производители на млечни продукти показаха на жители на столичния квартал "Младост" как се приготвя кисело мляко и кашкавал в домашни условия. Безплатните уроци са част от фермерския пазар, който ще се провежда всяка събота до края на годината.
Да си направиш кашкавал в домашни условия се оказва доста трудоемка задача, за която трябва да се въоръжим с много търпение, разказва Иван Петков, който е технолог в мандра. Петков посочва тайната за успешното производство на кашкавал у дома.
Иван Петков, майстор в мандра в с. Красно, Пловдивско: Тайната е да има мерак.
Майсторът казва, че за производството на т.нар "сиренина" са необходими 8 часа. След това кашкавалът се пастьоризира при температура над 72 градуса.
Иван Петков: На тази температура част от вредните микроорганизми, които са остатъци от млякото, се унищожават.
След тази процедура парчетата, които заприличват на тесто се омесват и изсушават. Готовият продукт се поставя в калъп, а след денонощие се маха от него и се оставя да зрее 45 дни. Не всеки обаче има търпението да чака толкова дълго.
Любомира Георгиева, посетител: По-скоро бихме си го купили от хората, които го правят тук.
Георги Василев, посетител: Изглежда доста интересно и доста вкусно. Така че ще погледам още малко и ще пробвам при първа възможност.
В следващите демонстрации посетителите ще научат как да си направят домашен сладолед и с какво е по-различен хлябът с квас.