НОВИНИ

Климатични аномалии в цяла Европа

Европа продължава да е в плен на капризите на времето. Италия, Франция и Хърватия пореден ден се борят с унищожителни горски пожари. Проливни дъждове в Гърция и Турция предизвикаха невиждани от години наводнения.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:46, 18.07.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Рекордни жеги, проливни дъждове и човешка намеса. Всичко това стана причина за сериозните природни катаклизми, пред които е изправена Европа. Огън и вода - това са двете стихии, с които жителите на стария континент са принудени да се борят.

В южните ни съседки Гърция и Турция популярни туристически райони са потопени под вода. Поройни дъждове, продължили с часове, наводниха Солун и части от Северна Гърция. Блокирани са пътища, нанесени са щети на земеделски масиви на полуостров Пелопонес. Съобщава се за няколко катастрофи, лошото време в Гърция взе и жертви. Тежка е обстановката и на Халкидики, където традиционно почиват хиляди българи. Там пороите отнесоха плажове и пътища. Наводнени са жилища и автомобили, десетки са евакуираните местни жители и туристи.

Истанбул преживява валежна вълна, невиждана от близо 10 години. Близо денонощие в турския мегаполис валя проливен дъжд. Засегнати са както европейската, така и азиатската част на града. Наводнено е метрото, на места е спрян и наземният градски транспорт.

;

Близо седмица Хърватия, Черна гора, Франция и Италия се борят с горски пожари. Властите в Хърватия успяха да овладеят огъня в района на град Сплит.

Унищожени са хиляди хектари гори, а най-малко 80 пожарникари са пострадали. Черна Гора поиска помощ от други държави, за да се справи с огнената стихия. Огънят там достигна и до столицата Подгорица. Смята се, че причина за бедствието на адриатическото крайбрежие е човешка небрежност. Изхвърлен фас или незагасен огън. Един човек е задържан в Италия по подозрение, че е запалил гориста местност южно от Рим. Пожари бушуват в южната и централната част на страната. Не са овладени и огнищата в околностите на френския град Ница.

Огнената стихия в Далмация и Черна гора можеше да се види дори от космоса. НАСА пусна сателитна снимка, на която ясно се виждат следите от дим и пепел и активните огнища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисовата градина без кръчми и атракции според идеите на новия устройствен план
Борисовата градина без кръчми и атракции според идеите на новия устройствен план
Мая Манолова: До края на септември промените в Закона за ЧСИ може да са факт
Мая Манолова: До края на септември промените в Закона за ЧСИ може да са факт