НОВИНИ

Ключова среща на върха ЕС-Турция във Варна

Ключова среща на върха Европейски съюз -Турция във Варна. В срещата ще участват председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов. БНТ със специално студио за срещата на върха веднага след централната емисия новини в 20.00 часа.Повече за предстоящата среща в прякото включване от Евксиноград на Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:10, 26.03.2018
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Срещата с начален час 19.00 часа във формат "работна вечеря" се очаква не само да сближи отношенията Турция - ЕС, но и да бъдат постигнати конкретни резултати. До тази среща се стигна след много трудни преговори в рамките на последния Европейски Съвет в Брюксел заради влошените отношения на Турция с Гърция и Кипър. Въпреки това на страната ни бе гласувано огромно доверие и бе даден мандат на страната ни от всички европейски лидери за провеждане на срещата.

Със смесени чувства очакваме този формат на разговори, казаха и Доналд Туск, и Жан-Клод Юнкер. Въпреки това и техните очаквания, и тези на турския президент Ердоган са с положителна насоченост.

Турция ще настоява за много важни за страната неща, свързани както с пълното изплащане на първия транш от 3-те милиарда евро за бежанците, договорени на 18 март в споразумението с ЕС. Така и за постигане на преговори във визовата либерализация за гражданите на турската държава. От друга страна Европа ще настоява за спазване на всички международни договори, сключени в рамките на споразуменията с Турция.

За България тази среща е от изключително значение заради факта, споменаван много пъти напоследък от премиера Бойко Борисов, че заради спазването от страна на Турция на споразумението и факта, че 3,5 млн. бежанци стоят на нейната територия, мигрантският натиск към страната ни, като външна граница на ЕС, е сведен почти до нула.

Целият ЕС очаква с огромно нетърпение именно медиаторската роля на страната ни в тази среща, каза в "Денят започва" по БНТ министърът по европейските въпроси Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: България като външна граница на челна позиция в ситуацията с Турция - за нас е изключително важно този диалог - добрият диалог, добросъседските отношения, които има между България и Турция, да бъде пренесен по един много добър начин в отношенията ЕС - Турция, които се задълбочиха и станаха доста сложни. Диалог, който видимо беше затруднен. Надявам се, че днес по някакъв начин поставаме условията, създаваме една рамка за това този диалог, да бъде възстановен, да бъде нормализиран, защото това е важно и за България, и за Европа. Винаги министър-председателят го е правил и го прави във всяка една възможност - да поставя и да отстоява националния интерес и българските позиции. Да, диалогът му с президента Ердоган е добър. Благодарение и на, което имаме днешната среща. Така, че съм убедена, че при всяка една възможност, той би поставил въпроси засягащи българската държава и българския интерес.


;

В ранния следобед първи тук ще кацнат двата самолета на турския президент Ердоган, който идва с огромен антураж, включително двама готвачи. Ще бъде последван от самолета на председателя на ЕС Доналд Туск. Последен във Варна ще кацне председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В рамките на тяхното пристигане в резиденция Евксиноград ще има така наречените тет-а-тет срещи на премиера Борисов с всеки един от лидерите поотделно. В срещата с турския президент Ердоган обаче се очаква да участват и енергийните министри на двете държави. Ердоган идва тук с още двама министри - по европейските въпроси и външна политика. Очаква се в тази среща да бъдат засегнати не само отношенията ЕС-Турция, но и въпроси свързани конкретно с взаимоотношенията България-Турция. Включително споменатите наскоро в някои политически изказвания на Ердоган, т.нар. "душевни граници" на територията на Турция. Ще бъдат обсъдени също и енергийни въпроси.

Вижте повече във видеото:


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България посреща представители на технологичния елит
България посреща представители на технологичния елит
Какви са очакванията от срещата във Варна според турските медии
Какви са очакванията от срещата във Варна според турските медии