НОВИНИ

Пучдемон се явява днес пред съда в Германия

Германски съд решава съдбата на бившия каталунски лидер. Карлес Пучдемон може да бъде преместен в арест за лица, които подлежат на екстрадиране. Съдът, обаче, може да реши да го постави и под домашен арест. Бившият каталунски лидер беше задържан вчера на датската граница по силата на европейска заповед за арест. Задържането му предизвика масови протести в Каталуния.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:08, 26.03.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Карлес Пучдемон прекара нощта в арест в германската провинция Шлезвиг Холщайн. Германия има 60 дни да реши дали да го предаде на испанските власти.

В родината си бившият каталунски лидер е издирван за бунт и подстрекаване към размирици. Ако бъде признат за виновен, Пучдемон може да получи 25-годишна присъда.

Задържането му предизвика масови протести в Каталуния. Гневът на привържениците на отделянето на областта отново превзе улиците на Барселона. В демонстрацията се включиха над 50 000 души.

Демонстрацията премина от сградата на представителството на Европейската комисия до германското консулство.

Протестиращите замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. В отговор полицията използва гумени патрони. При сблъсъците са пострадали 90 души. Задържани са петима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
53 са вече жертвите на пожара в търговския център в Русия
53 са вече жертвите на пожара в търговския център в Русия
Илияна Йотова: България трябва активно да работи с българите зад граница
Илияна Йотова: България трябва активно да работи с българите зад граница