НОВИНИ

​Кметът на Девня обвини циментовия завод в града в замърсяване на въздуха

Кметът на Девня обвини циментовия завод в града, че депонира смет на открито и така замърсява въздуха в района. От ръководството на завода отговориха, че балите с отпадъци, които се оползотворяват за гориво в "Девня Цимент", се съхраняват на специални площадки и не излъчват миризма. От завода подчертаха, че работят по всички еко изисквания.

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 31.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Кметът на Община Девня в писмо до медиите заяви, че е получил редица сигнали от граждани, че в циментовия завод се съхраняват бали с боклук на открито и замърсяват района. Заводът има инсталация за изгаряне на твърди отпадъци, има разрешително за тази дейност, но проблемът е в съхранението им, твърди Шитов.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня: Тея бали, които са изложени на условия, които са непокрити, се предполага, че има процеси, които така влияят допълнително на това да се усеща миризмата.

В отговор на обвиненията от завода заявиха, че действително на територията на предприятието се съхраняват бали с твърди отпадъци, в които обаче няма органични примеси.Те съдържат обработени предварително неорганични вещества.

Стоян Щерев - директор "Търговия и маркетинг" на "Девня Цимент": Тези отпадъци, които са зад гърба ми нямат никаква миризма, тъй като нямат никакви органични примеси. Те са опаковани във фолио, което позволява тяхното транспортиране и излагане на външно въздействие. Останалите отпадъци, които идват от общините, идват в насипен вид. Идват единствено в затворени камиони, постъпват веднага директно в затворения склад и няма никакво въздействие върху околната среда от тях.

Най-близо до индустриалната зона се намира квартал "Река Девня".

Катя Димитрова: Той въздухът винаги е бил така по принцип. На мен не ми е правило лично впечатление.

Хората в Девня продължават да събират мнения в социалната мрежа на тема "чистота на въздуха" в района. В нея те обменят информация и си поставят за цел да изяснят екологичните проблеми на града с общи усилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Благоевград се готвят за реалния бизнес още от училище
Ученици от Благоевград се готвят за реалния бизнес още от училище
Бойко Борисов: Решенията на ГЕРБ не се подлагат под съмнение
Бойко Борисов: Решенията на ГЕРБ не се подлагат под съмнение