НОВИНИ

Варна отбеляза 131 години от Съединението

Днес в цялата страна отбелязваме 131 години от Съединението на България. На историческата дата 6 септември 1885 година се постига желаното от цял народ обединяване на Княжество България и Източна Румелия. Макар и отдалечена от центъра на паметните събития, Варна играе ключова роля в тях. Оттук на 6 септември княз Александър Първи Батенберг с манифест обявява Съединението и става княз на Обединена България.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
12:55, 06.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Вечно ще се помнят думите на Княз Батенберг при обявяването на Съединенето на Княжество България с източна Румелия: „Българи! Южна България от днес се присъединява към Северна България. Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!” Честванията започнаха с възпоменателно тържество пред паметната плоча на княз Батенберг на площад „Независимост“.

"Един от най-важните актовев нашата история. Може би това е съхранило България, това я е оформило като държавата, която сме в момента."

"Има още много какво да научим от хората, които са напрвили Съединението."

"И има каво да се желае от политиците в това отношение, да бъдат позитивни, както хората са били навремето."

Участниците в празника се включиха и в шествието, предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили. Варненци и гости на града се поклониха и пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година, в която България отстоява акта на Съединението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров остана разочарован от загубата срещу Анди Мъри
Григор Димитров остана разочарован от загубата срещу Анди Мъри
България и Чехия споделят общи позиции за нелегалната миграция и сигурността
България и Чехия споделят общи позиции за нелегалната миграция и сигурността