НОВИНИ

Колко свободни места има в университетите у нас?

Местата в университетите са с близо 22 хиляди повече, отколкото завършващите средно образование през тази година. Почти във всички висши учебни заведения трето класиране приключи. В кои специалности все още търсят кандидат-студенти, как ги стимулират и какви са най-мрачните прогнози- вижте какво показа репортерската ни проверка.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
12:07, 14.08.2016 (обновена)
5067
Чете се за: 01:28 мин.
Още

Много специалности и малко кандидати, а равносметката - неизбежната опасност част студентските скамейки да останат празни.

проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите:
Би следвало всички колеги да преосмислят заявяваните бройки студенти. Има заявени около 75 хиляди места. Завършващите са доста по-малко - около 53 хиляди."

Непопълните бройки и след третото класиране вече са факт. Затова някои от висшите учебни заведения обявиха допълнителен прием. За 20 от 67 специалности или за 30% от местата в Шуменския университет, продължават да се търсят студенти.

Тази година най-слаб е интересът към българската филология, докато желаещи да учат социални дейности, английска филология и геодезия, не липсват. От университета са категорични, че с двойки няма да приемат, но предлагат облекчение зам някои от бъдещите висшисти.

доц. д-р Константин Константинов, зам.-ректор на Шуменския университет:
Два от факултетите предложиха възможност за освобождаване от по една семестриална такса - в специалностите педагогика и приложна лингвистика, бизнес математика.

200 от 1356 места в Тракийския университет също са свободни. Половината от тях са в новата им специалност Педагогика на обучението по информационни технологии.

проф. Гюрга Михайлова, зам.-ректор на Тракийския университет:
Взехме решение две допълнителни дати за изпити да проведем. И след това ще изчакаме в началото на септември държавните зрелостни изпити.

Незаети места има и в Русенския университет "Ангел Кънчев". Основно в инженерните специалности.

проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет:
Завишеният интерес в началото при кандидатстването, сега като че ли намаля. Инженерното образование е трудно образование и това е практика не само в България.

5191 места очакват новите студенти в Софийския университет. Дали и колко от тях ще останат свободни, ще стане ясно през септември.

Най-голямото ни висше учебно заведение обаче все още не е обявило допълнителен прием. Евентуално решение затова ще се вземе след края на лятната отпуска.

В едва 7 от 105 специалности на Алма матер, кандидат-студентският изпит все още е задължителен.

Абсолютно задълбителен обаче е в УНСС. Въпреки това незаетите места в икономическия университет са само 6%. Те са в направленията социология и политически науки, както и в областта на човешките ресурси. Засега висшите учебни заведения няма да закриват специалности, но празните аудитории ще представляват все по-голям проблем. Защото по-малко студенти е равно на по-малко пари.

Държавата вече направи направи първата стъпка. Тази година студентите, за чието обучение ще плаща, са с 9000 по-малко. Отношение по въпроса взе и финансовият министър Владислав Горанов. В края на юли той предупреди, че ако не се вземат спешни мерки, в следващите 2 години са възможни масови фалити на университети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца четат на открито в София
Деца четат на открито в София
Връчване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ Н. Вапцаров
Връчване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ "Н. Вапцаров"