По стари български рецепти пчелар от русенското село Щръклево произвежда мед с джинджифил и канела, коприва и арония. Категоричен е, че консумацията му през цялата година е гаранция за по-добро здраве.
Преди 5 години Йордан Данев от село Щръклево наследява от баща си близо 100 пчелни семейства. Днес се грижи за два пчелина и произвежда мед с различни билки. Категоричен е, че тази комбинация е ключът към здравето на човека. А най-търсен е медът с джинджифил заради противовирусните му свойства.
Йордан Данев, пчелар и производител на мед: „През зимата хората ми се обаждат и ми казват - дай два буркана с мед, че се разболяхме. Реалната профилактика трябва да започва много по-рано. Канелата намалява кръвното и кръвната захар, а джинджифилът тонизира. С брашно от арония – то е витаминозно и антиоксидант. С добавка брашно от коприва – препоръчва се при анемия и подсилване на сърдечната дейност.”
Според Данев прекомерната употреба на мед обаче може да е опасна. Препоръчителната дневна доза е две супени лъжици мед, за да сме здрави и във форма през цялата година.