НОВИНИ

Концерт на струнен квартет „Микеланджело“ в Русе

Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ продължава да поднася творчески изненади на своята публика. Утре вечер е концертът на квартет Микеланджело, в който участватмузиканти от България, Румъния, Русия, Японияи Швеция.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Теодор Стамболиев
19:42, 21.03.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Главен виновник за предстоящия концерт е пианистката Пламена Мангова. Редовен гост на фестивала, тя всяка година продължава търсенията си в полето на експеримента - с ново звучене и с нови музиканти. Програмата, която ще изпълни, е изцяло под знака на класически произведения, създадени за струнен квартет и пиано.

Публиката ще чуе Йозеф Хайдн и клавирните кнартети на Цезар Франк и Антонин Дворжак.

Пламена Мангова, пианист: Аз страшно много обичам клавирните квартети и клавирните квинтети. Защото смятам, че там има феноменално написана музика. „Съкровищница”. Всяко едно от произведенията, написани за тези състави, са съвършено феноменални. И затова да работи човек със тези музиканти е някакъв подарък, който не на всеки се случва.

Партньори на Пламена Мангова ще са цигуларката Михаела Мартин, виолистката Нобуко Имаи, цигуларят Даниел Аспарух и ръководителят на групата Франс Фелмерсон.

Франс Хелмерсон, виолончелист: Всеки член на нашата група има самостоятелна солистична кариера. В този формат свирим от 2002 година. Това е нашето убежище от нормалната и работа. Като човек, който цял живот свири на струнен инструмент, не мога да си представя, че един инструменталист не трябва да свири в подобни формации. Те го развиват и карат да върви напред.

Концертът на Струнен квартет „Микеланджело“ и Пламена Мангова ще е утре вечер от 19 часа на голяма сцена в Доходното здание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Статусът във Фейсбук на Таско Ерменков за вота в Русия предизвика скандал в НС
Статусът във Фейсбук на Таско Ерменков за вота в Русия предизвика скандал в НС
Ескалация на аферата Скрипал: Взаимни обвинения между Москва и Лондон
Ескалация на аферата "Скрипал": Взаимни обвинения между Москва и Лондон