НОВИНИ

Отпускат 15 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите в затворите

15 милиона лева допълнително ще отпусне правителството за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на служителите в затворите с тези на колегите им от МВР. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева след днешното заседание на кабинета. Тя подчерта, че в тази сума са включени предварително поисканите от надзирателите 6 млн. лева. До решението се стигна след като вчера членове на синдикат "Охрана" се срещнаха с премиера Бойко Борисов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:26, 21.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Месеци наред синдикатите в двете главни дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" в затворите протестираха активно с искане за 20% увеличение на заплатите и изравняването на възнаграждението за специфични условия труд с тези на колегите им от МВР, както и по-добри условия на труд. Предупреждаваха също, че ще търсят и европейско внимание за исканията си.

Днес министър Цачева обяви, че увлечение ще има, но няма да е по равно и за всички.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Принципът, който се уточнихме да се спазва, е за онези позиции и длъжности, където в момента действително има разлика по отношение на възнагражденията на колегите им за същата позиция в системата на МВР.

Уговорен е конкретен график, който поетапно ще се изпълнява, каза още Цачева. По думите ѝ, премиерът Борисов е бил категоричен, че сумата, която може да отпусне правителството е за онези трудови характеристики, които са най-тежки и за хората, които пряко са в контакт със затворници.

Докато синдикатът реши дали приема предложенията на правителството, се прекратяват предварително насрочените локални протести в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Струма и Места повишиха нивата си, но опасност от преливане няма
Струма и Места повишиха нивата си, но опасност от преливане няма
Благотворителен концерт в подкрепа на слънчевите деца
Благотворителен концерт в подкрепа на слънчевите деца