Косово - компромис или конфронтация

Разделяне на Косово или размяна на територии със Сърбия - тези дни се води остър и задочен спор между Прищина и Белград. В началото на септември в Брюксел президентите Хашим Тачи и Александър Вучич трябва да разговарят с посредничеството на ЕС. Междувременно на масата за преговори беше сложена и етническа подялба на територии, което предизвика сериозен и негативен обществен отзвук и в Сърбия, и в Косово.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
21:45, 12.08.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Балканите не спират да показват и доказват на света, че са буре с барут. След като Македония и Гърция намериха решение на дългогодишния диспут за името, изпъкна друг отлежавал конфликт. Из региона се разнесе отново страхът от Велика Албания и промени на границите. Опасността от верижна реакция не е илюзорна особено с поглед към Босна и Македония. С това е наясно и сръбският политик в Косовския парламент Ненад Расич:

Ненад Расич, депутат от Прогресивната демократическа партия: Негативните послания от двете страни, използваната терминология за предефиниране или коригиране на границите е опасна. Това са опасни идеи, които водят до етническо разделение.

Сръбската идея е пет общини в Северно Косово да бъдат свързани със Сърбия. Идеята на косоварите е общините с албанско малцинство в южна Сърбия да преминат към Косово. Тези политически планове срещат обществена съпротива.

Наим Рашити, политолог: Диалогът в момента може да има епилог, а може и да няма. Политическата сцена не е подготвена за нито един вариант.

Тези дни в Белград медии и политици отново цитират Зоран Джинджич. Малко преди да бъде убит през 2003-та легендарният сръбски премиер предлага пет точки с решения за Косово. Една от тях включва и подялба. Твърдото му убеждение, изразено в последното тв интервю месец преди гибелта му е, че въпросът за Косово не търпи отлагане.

Зоран Джинджич (1952-2003)
Това, което имаме сега, е най-лошото. Представлява бяла смърт - в снега сте, мислите, че ви е добре, но всъщност умирате. Трябва да се събудите и да се осъзнаете, че се намирате в опасност. Косово продължава да бъде опасност за сръбската държавност. Това е рана, през която може да изтече и последната ни капка кръв.

Петнадесет години след убийството на Джинджич косовският проблем още чака своя Видов ден. И компромисът, и ескалацията, са възможни решения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Блясък и музика над Женевското езеро
Блясък и музика над Женевското езеро
Стотици хора се качиха на Витоша, за да броят падащи звезди
Стотици хора се качиха на Витоша, за да броят падащи звезди