НОВИНИ

Лавинна опасност в Европа

В редица европейски страни е повишена лавинната опасност до максимална степен. Сред най-засегнатите са Франция, Италия, Австрия. В Швейцария снегът блокира много туристи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:02, 23.01.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Силна снежна буря откъсна швейцарския град Сан Антонио. Той се намира на едва 32 километра от Давос, където днес започва Световният икономически форум. Според местните жители такъв сняг не е имало от три десетилетия. Той обаче блокира и много туристи.

Сабрина, туристка: Полицията ни обясни, че е забранено да напускаме къщата. Трябва да останем вътре. Пътищата са затворени и не можем да се придвижим нито с автобус, нито с влак. Нищо не върви.

Туристите нямат право да напускат хотелите докато не премине лавинната опасност. Най-високата степен е обявена във Франция и Австрия. Много ски курорти в Алпите бяха засегнати от големия сняг. В Италия поради опасността от лавина бе затворен път, който обаче блокира близо 5 хиляди души. В Швейцария двама скиори, попаднали в снежен капан, прекараха нощта на 1000 метра надморска височина, а по-късно бяха спасени.

При тези условия днес в Давос започва срещата на държавни и бизнес лидери от целия свят. Въпреки затрупаните пътища, засега няма промяна относно началото на Световния икономически форум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началникът на кабинета на президента Иво Христов специално пред БНТ
Началникът на кабинета на президента Иво Христов специално пред БНТ
Григор Димитров отпадна от Australian Open
Григор Димитров отпадна от Australian Open