НОВИНИ

Лавинна опасност в планините

Значителна е опасността от лавини в Пирин, предупреждават от Планинската спасителна служба в Банско. Само за последната седмица там паднаха две лавини, а едната взе живота на млада жена вчера. Планинските спасители съветват туристите да не подценяват планината и да избират внимателно маршрута си.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
20:45, 18.02.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

С най-голяма опасност от лавини и възникване на инциденти през този зимен сезон се оказва Пирин планина. От Планинската спасителна служба - Банско предупреждават, че поради падналия през последните дни сняг и високите дневни температури се създават сериозни предпоставки за падането на лавини.

Ивайло Валеов, планински спасител: „Трябва да са добре екипирани всички, и да си правят много добре сметка къде искат да отидат, какво искат да направят, да са подготвени за това нещо. Естествено винаги да са със заредени телефони, да могат да се обадят при един нещастен случай."

Вчера в Пирин лавина затрупа смъртоносно млада туристка. Трагедията стана в района на Синанишкия циркус под Момин връх. Младата девойка е била опитна алпинистка, но козирката, върху която била стъпила се срутила, и младото момиче се озовало в снежния капан. Само преди няколко дни при друг инцидент сноубордист бе затрупан от лавина в Банско и бе спасен след няколкочасова операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нужда от ремонт правилникът на Фонда за лечение на деца?
Има ли нужда от "ремонт" правилникът на Фонда за лечение на деца?
Кой е най-правдоподобният портрет на Васил Левски?
Кой е най-правдоподобният портрет на Васил Левски?