Лекари дискутираха новостите във високотехнологичната неврохирургия

Неврохирурзи от цялата страна се събраха в Плевен на конференция за високотехнологична неврохирургия. Близо 150 лекари дискутираха как модерните технологии помагат да се подобри качеството на оперативното лечение при по-малко натоварване за пациентите.

от Ирена Николова
21:12, 28.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Водещи германски и български специалисти споделиха опита си при диагностиката в мозъчната неврохирургия и новите за страната ни ендоскопски операции на гръбначния стълб.

проф. д-р Николай Райнов: През последните 10 или 15 години навлязоха модерни технологии, които не са били на разположение преди възхода на електрониката, на компютърната технология. За да бъде успешен един неврохирург, той трябва да има и материалната база.

За първи път в България е проф. Фолкмар Хайдеке, който представи новостите в интраоперативната образна диагностика, прилагани в клиниката по неврохирургия в Аусбург.

проф. д-р Фолкмар Хайдеке: За неврохирурзите, които са овладяли модерната техника, има много големи възможности, например с точност до стотна от милиметъра да измерят позицията на инструментите в оперативното поле и по този начин да намаляват оперативната травма за пациента.

В Плевен от няколко месеца работи единствената у нас хибридна операционна, която разполага с апаратура за интраоперативна диагностика. В бъдеще тук се планират обучения на наши неврохирурзи, чрез които те ще могат да следят съвременните постижения, без да се налага да пътуват до западни клиники.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Опозицията иска да пречи
Цветан Цветанов: Опозицията иска да пречи
Естел и битката с потопа - история от Мизия
Естел и битката с потопа - история от Мизия