НОВИНИ

Левицата смени името си на "БСП за България"

БСП прие предизборната си платформа. На заседание на 49-тия конгрес, ръководството на левицата смени името на коалицията - вече ще се нарича "БСП за България". С емоционална реч лидерът Корнелия Нинова вдигна зала 1 на НДК на крака и дори разплака мнозина. Сергей Станишев пък предложи Корнелия Нинова за премиер, ако БСП спечелят изборите.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:22, 04.02.2017
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Промяната е задължителна, защото живеем в две Българии - официална и паралелна, виртуална и реална, призова от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че БСП е готова да започне борба с корупцията и бедността и подробно представи конкретни мерки, които БСП би предприела, ако управлява държавата. Посочи и как вижда дългосрочната цел на Бългалгария.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Нека тя да бъде 8 млн. българи и нито един беден. Такава цел може да обедини всички политици.

БСП е готова да се бори с паралелната държава, която по думите на Нинова - мафията и корупцията са създали в последните 25 години.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: 10 млрд. лева за паралелната държава, това е средно по 400 лева на семейство, това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава.

Според Нинова БСП сложи началото на своята промяна с президентските избори. Убедена е, че тя трябва да продължи с приемането на новия устав на партията. В него се предвижда лидерът да се избира пряко от всички социалисти и то само за два мандата. Предлага се също мандатност и за депутатите социалисти.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Да въведем и мандатност за народните представители и отворим път на нови лица, без сблъсък помежду ни и с разбирането, че народът поиска и тази промяна.

От трибуната на конгреса Нинова увери съпартийците си, че имат сили да постигнат целите си.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Вие можете, защото сте стойностни хора и почтени родолюбци. Вярвам във вашата мъдрост и сили. Пожелавам ви на добър час! За България!

Според лидера на ПЕС Сергей Станишев БСП трябва ясно да заяви, че има готовност да поеме отговорността за управлението на страната.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: И за мен е съвсем закономерно конгресът на БСП да заяви, че нашият кандидат за министър- председател ще бъде лидерът на партията Корнелия Нинова.

Социалистите обсъдиха и коалиционната си политика, Нинова предложи новото име на коалицията на бъде "БСП за България".

Нов устав на БСП

Една от най-оспорваните теми е приемането на устава на БСП, някои от делегатите поискаха да отпадне тази точка, понеже ще създаде напрежение преди изборите. След гласуване обаче стана ясно, че мнозинството е за промяна в устава.

Една от оспорваните теми е предложението един човек да има право до три пълни мандата като депутат. Така утвърдени имена в партията като Михаил Миков, Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Георги Божинов няма да могат да участват в работата в следващи Народни събрания. Другата оспорвана точка е предложението лидерът на партията да се избира пряко от социалистите, а не както досега от конгреса.

Георги Божинов: От моят дългогодишен опит в политиката и в общественият живот съм се убедил, че който в последният момент прави промяна на правилата със свой личен интерес, обикновено получава резултати, които го изненадват и не може да удовлетвори своите очаквания. Промяната на устава в този момент, в този вид създава една голяма опасност една малка група от хора да остане неприкосновена и да консумира партията, докато я ликвидира. В цялата 125-годишна история на партията от Димитър Благоев, Георги Димитров и всички председатели до този момент, нито един не е бил председател на партията, те са били председатели на националния ръководен орган на партията.
Жельо Бойчев: Не казвам, че е най-вярното и най-справедливото, но обществото има нужда от промяна. Трябва да започнем със себе си, сериозните политически сили така правят, БСП днес ще направи тази крачка, ще даде пример със себе си, че тя може са бъде адекватна на очакванията на хората и към времето, променяйки себе си да даде пример за промяната на България.
Кирил Добрев: Ние разбрахме това, което искат хората след президентските избори. Затова правим промяната, край със старите физиономии.

Конкретните текстове от новия устав на БСП ще бъдат гласувани утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на туристите в Банско заради Световната купа по сноуборд
Бум на туристите в Банско заради Световната купа по сноуборд
ДОСТ и НПСД ще се явят в коалиция на изборите
ДОСТ и НПСД ще се явят в коалиция на изборите