НОВИНИ

Рекордно ниска безработица у нас, според данни на Евростат

Рекордно ниска безработица у нас показват данни на Евростат. За ноември и декември 2016-та тя е 7.1%. Това е под средното за Европейския съюз и на практика се връща на нивата от средата на 2009-та година. Намалява ли обаче делът на сивата икономика и защо е важно, когато имате проблем с работодателя - да подадете сигнал в Инспекцията по труда преди да е прекратен договорът ви, вижте в репортажа на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:01, 04.02.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

"Това е моята, това е нейната."

Иванка Терзийска: Не знам как да постъпя и какво да направим да си вземем поне парите. Не им искам нищо. Парите да ми ги даде, аз съм си ги изкарала с честен труд.

Намираме се в период на икономически растеж. Това сочат данните на икономистите. Ваня и Иванка трудно ще им повярват. На мечтаната работа получават само обещание за договор. Накрая и парите спират.

Ваня Савова: Нито осигуровки здравни, нито пенсионни, нищо няма.
Иванка Терзийска: Мисля, че са длъжни да ми ги платят тия пари.

Проверка на Инспекцията по труда установява, че са попаднали в класическа схема. Мислят си, че работят за една фирма, която обаче е възложила на друга да регистрира фиктивни трудови договори в НАП. На името на подизпълнителя няма имущество и дори да бъде осъден, трудно ще си вземат парите.

Николай Стоянов - главен юрист на Главна инспекция по труда: Това е един регистрационен режим, в който не се изисква представяне на писмен договор. Поради тази причина на всяко едно лице може да бъде регистриран трудов договор.

Инспекцията и МВР вече са правили опити да издирят фирмата подизпълнител по друг сигнал срещу нея. Без успех. Промяна в законодателството преди 3 години създава още един проблем. Инспекцията може да реагира само до момента, в който служителите са на работа.

Николай Стоянов - главен юрист на Главна инспекция по труда: Звучи много ужасно и затова нека работниците и служителите да използват тези права, които те имат докато полагат труд. Защото после ужасът реално, както казахте, настъпва.

На този фон институциите отчитат чувствителен спад на безработицата. Намалял е и делът на сивата икономика.

Явор Алексиев - Институт за пазарна икономика: Очакваме обаче през тази и следващата година по-бавен спад на безработицата, просто защото голяма част от текущо безработните лица са всъщност дългосрочно безработни.

"Има свободни места"

Това са думите, които иска да чуе всеки от 4 хиляди регистрирани в най-голямото бюро по труда в столицата. В сравнение с 2015-та броят им значително е намалял.

Биляна Минчева - нач. отдел Бюро по труда - район "Възраждане": Българинът има повече възможности да си търси работа, по интернет, по други сайтове за работа.

Успокояващо е, че при следваща икономическа криза в Европа, страната ни ще я преживее много по-лесно. Причината според икономистите е, че не живеем над възможностите си или казано по друг начин по-зле трудно ще стане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лувърът отново работи от тази сутрин след вчерашното нападение
Лувърът отново работи от тази сутрин след вчерашното нападение
Започва ремонтът на училището по изкуствата във Варна
Започва ремонтът на училището по изкуствата във Варна