НОВИНИ

(Троянски) кон за кокошка: Да продадеш личните си данни за 10 стотинки

Бихте ли продали личните си данни за десет стотинки? Тази идея може и да звучи абсурдно, но хиляди Интернет потребители ежедневно стават жертви на подобна измама.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
10:01, 10.06.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Сценарият е познат. Разглеждате в Интернет и изведнъж попадате на привлекателна оферта да изкарате лесни пари.

Един от разпространените софтуери ви предлага списък с приложения - за всяко сваляне на някое от тях получавате няколко цента. Сделката обаче не е толкова чиста, колкото изглежда.

Понякога приложението заразява телефона ви с троянски кон. Това значи, че срещу около десет стотинки продавате ценна информация за вас и другите около вас.

Красимир Коцев - експерт по информационна сигурност: "Това е трик, чрез който те подмамват голям брой потребители да инсталират този софтуер. След което софтуерът започва да разпраща информация към сървъри в интернет, която след това ще донесе много по-голям приход на разработчиците на софтуера, отколкото те плащат, за да се инсталира този софтуер".
Борислав Сестримски - експерт по информационна сигурност: "Златото в момента в Интернет не е парите, златото е информацията. И всеки плаща, за да има информация.
Това е сиренцето в капана на мишката. Защото, в крайна сметка, дори да изкарате някакви пари, вие сте свършили по-трудната работа - пробиването на вашата система или на системата, в която участва вашето устройство".

Освен с истински пари, много зловредни приложения привличат потребители, като например им предлагат помощ за любимата им игра. Миналата година киберспециалисти от руската компания "Kасперски" откриха троянски кон в приложение асистент за популярната Pokemon GO. Приложението вече беше свалено половин милион пъти. На предварително подготвен заразен телефон българският им колега Красимир Коцев ни показа как подобна програма позволява кражба на данни.

Красимир Коцев - експерт по информационна сигурност: "Бихме могли да получим информация за фейсбук съобщенията, вайбър съобщенията, всякакви чатове. Всичко, общо взето всичко, което се извършва като дейност на този телефон.
Мога да направя "снапшот" (бел.ред - снимка) от телефона, като използвам камерата му, без да има никаква индикация на телефона, че това се случва. По този начин лесно можем да проверим какво се случва в момента на телефона на жертвата".

В много случаи разработчиците дори не крият от потребителите, че ги следят. Притежателите на устройствата сами им дават разрешение за това, без да четат условията за ползване.

Борислав Сестримски - експерт по информационна сигурност: "В повечето случаи приложенията изискват пълен контрол върху телефона, достъп до вашите лични данни, достъп до вашите геокординати, достъп до всичко, което въвеждате в телефона и смятате, че е само ваше".

Затова преди да инсталирате приложение, прочетете отзивите за него и се консултирайте с други, които вече го използват. Според експертите потребителите трябва винаги да бъдат нащрек за измама в Интернет. И да помнят, че лесните пари лесно носят неприятности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Балчик започна фестивалът Черноморски звуци
В Балчик започна фестивалът "Черноморски звуци"
Ползи от плуването при най-малките
Ползи от плуването при най-малките