НОВИНИ

Ползи от плуването при най-малките

Плуването безспорно е спортът, който може да се практикува още от първия месец на новороденото. За бебето контактът с водата е напълно естествен, а упражненията развиват не само мускулния тонус, но засилват и емоциалната връзка между родител и дете.

bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 10.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Василиса вече е в групата на „жабките". Вече пет месеца баща и дъщеря са заедно по час и половина два пъти в седмицата в басейна на жилищен комплекс „Райски кът". Осеммесечното момиченце вече успешно е минало първия етап на обучението по плуване.

Владислав: "За мен това е най-добрият спорт и развива физиката на детето. Отразява ѝ се прекрасно, развива се много добре и физически и като имунитет".

Първият урок по плуване е в специална вана с температура на водата 36 градуса.

Ленка Немцова - инструктор по плуване: "От първия до 6-я месец те плуват във вана, където се сменя водата на всяко детенце от хигиенична гледна точка, защото те са крехки. До 6 месечна възраст трябва да се внимава, трябва да е по-спокойна обстановка".

В най-ранна детска възраст основната роля на треньора е да накара детето да свикне с водната среда, която е естествена за него до раждането.

Ленка Немцова - инструктор по плуване: "Мъничките деца от начало имат някакви инстинкти и са безстрашни към водата, но някои бебета изпитват страх, т.е не може да се разчита само на инстинкти и до пет години всичко е под формата на игра. Има деца със астма, които плуват и на тях много добре им се отразява, има и заболявания като ДЦП, Синдром на Даун, където там не може, че изцяло ще им помогне, но като цяло им влияе много добре самото плуване".

Най-трудното упражнения е гмуркането, но с подкрепата на мама и татко и под ритъма на детски песни бързо става най-любимото. А в басейна се създават и първите приятелства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
(Троянски) кон за кокошка: Да продадеш личните си данни за 10 стотинки
(Троянски) кон за кокошка: Да продадеш личните си данни за 10 стотинки
Аз съм... - Петър Дочев
"Аз съм..." - Петър Дочев