НОВИНИ

Лични лекари от още 5 области излизат на протест

Разширява се протестът на общопрактикуващите лекари. Днес спряха работа медици от областите Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен.

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 29.03.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

На местата, където медиците не приемат пациенти, са осигурени дежурни кабинети.

Личните лекари са против законовите промени, които влизат в сила от първи април и настояват да остане в сила стария рамков договор, докато не бъде подписан нов.

Личните лекари се опасяват, че броят на прегледите ще бъде намален. А с въвеждането на пръстов идентификатор ще се извият дълги опашки пред кабинетите.

Изискването в почивните дни пациентите да бъдат пренасочвани към спешните центрове пък щяло да лиши хората от селата от адекватно обслужване.

На местата, където личните лекари не работят, са организирани дежурни кабинети за спешните пациенти. Така е и в Сливен, където неотложните случаи се насочват към медицински център в града.

Д-р Елка Нинова - Сдружение на семейните лекари - Сливен: Има някои промени в наредбите, които категорично са недомислени. Примерно отпада изследването на холестерола при хипертониците, а се изисква оценка на риска. Но да се изследва оценката на риска ние трябва да имаме холестерол. Как ще направим една оценка, без да имаме нужните показатели? И докато не излезе всичко в законова форма, облечено в наредби и закони, няма да сме доволни и няма да спрем да протестираме.

Всичките 34 спешни центъра в страната остават на работа, заявиха от Бърза помощ. Сектора подкрепя реформите за спешната медицина и смятат протеста на джипитата за неоснователен. Медиците от Спешни кабинети призоваха пациентите, които ще се обърнат към тях вместо към личните си лекари за търпение.

Д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ: Няма как да очаквате в спешни и кабинет да ви дадем направление за хоспитализация, за специалист, да направим в спешния кабинет пълния обем изследвания, които би ви направил вашия личен лекар. И апелирам - протестиращите да осигурят наистина 24 часова помощ на пациентите си, защото ако този поток от пациенти се стовари върху спешните кабинети, застрашава навременното и обслужване и създава рискове за агресия на нашите екипи от изнервени пациенти.

Университетските болници също подкрепят здравната реформа и призовават за диалог между протестиращите и здравния министър. Те смятат, че надоразуменията в сектора идват от начина на работа на здравната каса, а не заради сегашните законови промени.

Проф. Генчо Начев, изп. директор на УМБАЛ "Света Екатерина": Всеки има право на протест че му се нарушават правата, но аз съм с интересен подход - Лекарския съюз на събора не беше оторизиран да подписва рамков договор... в него имаше 50 млн за извънболнината пмощ т,е, с лека ръка този събор реши че няма да се подписва. Все пак касата увеличи с 35 млн , но загубиха 15 млн. от този ход и сме си виновни ние, съсловието.

Протестът на личните лекари ще продължи и през следващите дни като идеята е до края на седмицата да обхване цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египетски гражданин е похитителят на отвлечения самолет
Египетски гражданин е похитителят на отвлечения самолет
Учение за защита на морската ни граница
Учение за защита на морската ни граница