НОВИНИ

Над 100 домакинства с общ електромер

Над 100 домакинства във видинското село Новоселци ползват общ електромер. Не могат да получат отделни партиди, защото според наредбата за присъединяване към електрическата мрежа трябва да имат документи за собственост или наем на имоти, с каквито не разполагат.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
11:14, 29.03.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Една трета от домакинствата в село Новоселци ползват ток от един трафопост, а потреблението се отчита на общ електромер. Заради нередовни платци и кражби на ток, се налага останалите да плащат в пъти по-скъпо.

“Дойдат пришълци, живеят колко месеца, тръгват си и после взаимно се покриват и не казват къде да ги намеря. Всички плащат по 80 стотинки заради тези, които са нередовни. Нормалното е да са по 18-19 стотинки”, оплакват се местните.

Общият електромер в Новоселци е към трафопост, собственост на енергийното дружество, който захранва района. Мрежата за ниско напрежение извън него е на общината и няма как ЧЕЗ да монтира измервателните уреди към нея. Домакинствата имат отделни електромери, но те са само за да сверяват потреблението с общото табло. Така Малин Кръстев, на чието име е електромерът, и съпругата му станали инкасатори в селото.

“Един кашон имам с такива тефтери, къде всичко е описано – къде трябва да се внесе, кой е внесъл, всичко – номер на фактура, дата, кога е внесено”, обяснява Цветанка Кръстева, съпруга на Малин.

Заради опитите да събере пари от длъжници, Цветанка казва, че съседи хвърлили камък по нея.

“Скараха се с мен, че аз съм виновна, че съм им спряла тока. Дойдоха вкъщи на физическа разправа”, оплаква се тя.

Заради длъжници се наложило семейството да продава имоти, за да плати сметката за ток. Само за януари Цветанка и Малин, които са пенсионери, получили сметка за над 3000 лева, повече от половината платили сами.

“Да не ме дават на съд и да не ме санкционират, принудих се. Каквото можах да продам, продадох. Внесох ги”, казва Цветанка.

В Новоселци настояват от ЧЕЗ да отчитат електроенергията, която реално са изразходвали. Дори са готови платят по над 400 лева, за да получат отделни партиди за ток.

“С голямо удоволствие бих открил партида, но да е законна, реална, да си минава към ЧЕЗ и да си плащам на инкасатор, който да ме отчете”, реагира жител на Новоселци.

Спира ги наредба от преди две години за присъединяване на клиенти към електрическата мрежа. Според нея, за да получат отделни партиди, стопаните трябва да покажат документ за собственост или за наем на имота.

“Проблемът е, че енергото иска собственост на земята. Искат нотариалния актове, което ние нямаме”, отбелязва Цеца Велкова, кмет на с. Новоселци.

От ЧЕЗ казаха, че жителите на селото могат да станат индивидуални клиенти на дружеството като подадат документи за разкриване на нови партиди. Досега, обаче, само един е намерил нужните документи и е подал искане да бъде извършено проучване за присъединяване към електроразпределителната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учение за защита на морската ни граница
Учение за защита на морската ни граница
Училище в Търговище оборудва класна стая за китайски език и култура
Училище в Търговище оборудва класна стая за китайски език и култура