НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Лидерът на кримските татари

Всеки ден в Крим арестуват несъгласни с анексирането на полуострова от Русия и обискират домовете им - предупреди пред БНТ лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев. Той е във финалния списък на претендентите за наградата "Сахаров" за постижения в защита на човешките права на Европарламента, която ще бъде връчена в четвъртък. Джемилев е в София по покана на полското и украинското посолства.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Оператор: Недялко Данов
18:35, 25.10.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света

По съветско време Мустафа Джемилев седем пъти лежи в затвора за антисъветска дисидентска дейност. Днес 73-годишният украински депутат и лидер на кримските татари има наложена от Русия забрана да влиза в анексирания Крим и отново е обявен за издирване от Москва - по обвинения в екстремизъм. Според Джемилев всичко това е, защото кримските татари не приемат анексията, както и референдума, за който твърдят, че е фалшифициран. Преди референдума самият Путин му звъни по телефона, за да уговаря кримските татари да не се бунтуват срещу руските военни в Крим.

Мустафа Джемилев, украински политик: В края на краищата за нищо не се договорихме. Казах му, че трябва да изведе войските си от нашата територия, а той казваше, че ще организират референдум, че мнението на народа е важно за тях. Аз отговорих, че при окупация, какъвто и да е референдум - това е абсурд, и никой няма да го признае.

Сега Джемилев казва, че против силовото връщане на Крим в Украйна, а за засилване на санкциите. Предупреждава, че натискът срещу тези жители на Крим, които не приемат руската власт, е всекидневен. Особено натискът срещу татарите, които са 13% от населението на полуострова.

Мустафа Джемилев, украински политик: При обиските ги просват на пода, всичко се обръща надолу с главата, взимат информацията в компютрите, дори вратата да е отворена, предпочитат да прескочат през оградата. Правят шоу за сплашване.
;

Миналата седмица петима татари бяха арестувани в кримското село Строгановка, но според Джемилев това е само един пример. По негови данни 20 кримски татари са изчезнали безследно през последните две години. Руските власти твърдят, че подозират татарите в екстремизъм, но Джемилев смята, че това е стратегия за прочистване на Крим от неудобните етноси .

Мустафа Джемилев, украински политик: Вкарват от Русия военни, на които осигуряват привилегировани условия. А пресата в окупирания Крим писа, че са докарани и 15 000 офисни работници, защото хората в Крим не им стигат. Опитват се да заменят ръководния състав с хора от Руската федерация.

Етническите българи в Крим подкрепиха анексията, а татарите - не, каква е причината?

Мустафа Джемилев, украински политик: Не бих ги съдил, защото първо българите там са много малко. Ако ние казваме, че имаме такава позиция, ние се опираме на своята численост, на мнението на своя народ.

Джемилев е оптимист за европейското бъдеще на Украйна, но признава проблемите й, сред които назовава корупцията и закъсняла декомунизация. На мнение е, че без Европейския съюз и НАТО, Украйна не би могла сама да защити сигурността си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават журналисти за реакция при заплаха с огнестрелно оръжие
Обучават журналисти за реакция при заплаха с огнестрелно оръжие
Седем задържани за незаконна регистрация на МПС в Добрич
Седем задържани за незаконна регистрация на МПС в Добрич