НОВИНИ

Уникален медальон с птици откриха на Голямата базилика в Пловдив

Уникален медальон с птици, който е бил символ на душите на новопокръстените християни през 5-6 век и флорални мотиви към него откриха археолозите при разкриването на Голямата базилика в Пловдив. При разкопките са намерени също стенописи от средновековна църква, на единия от които има човешки образ, приличащ на Свети Петър, а на другия - надпис.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
18:22, 25.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Красивият медальон е от първия период на съществуване на Епископската базилика и е първи пласт в предверието на храма. От откритите части се предполага, че тук втори, по-късен пласт мозайка не е имало. 300 квадратни метра е разкритият нов под, който е в много добро състояние.

Жени Танкова – ръководител на разкопките
"Орнаментите са основно птици. Това са медальони с птици, между тях флорални мотиви и тук, където сме стъпили, са два съда – така наречените кантароси. Както вече казах, паунът води богомолците в централния кораб."

Преди дни се появили и стенописи от Средновековна църква с човешки образ и надпис.

Жени Танкова – ръководител на разкопките
"Но те тепърва трябва да се укрепят и да се реставрират, да търсим паралели, за да можем да дадем една съвсем прецизна датировка."

Цялото разкриване на базиликата трябва да приключи до 2018-а година. През следващата година ще започне работа по проекта за покриване на част от храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем задържани за незаконна регистрация на МПС в Добрич
Седем задържани за незаконна регистрация на МПС в Добрич
Кампания Кой е срещу мен в мрежата в помощ на най-малките
Кампания "Кой е срещу мен в мрежата" в помощ на най-малките