НОВИНИ

Липсата на суровина затвори най-голямото предприятие за целулоза у нас

Най-голямото предприятие за производство на целулоза в България – "Свилоза” в Свищов спря работа заради липсата на суровина. Запасът от дървесина, с който предприятието разполагаше в началото на 2017 година, вече е изчерпан и дружеството посрещна зимата с празни складове. 490 работници са в принудителен отпуск.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Александър Шабов
17:00, 05.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

От средата на миналата година доставките на широколистна дървесина, която е основна суровина за производството на целулоза, са ограничени. След изчерпване и на складовите наличности от 21 декември предприятието се е принудило да затвори врати. За да започне отново да работи на пълни обороти е необходима складова наличност поне за 40 дни. През зимните месеци обаче това трудно може да се случи, защото фирмите доставчици също не разполагат с дървесина.

Заради проблема "Свилоза” не може да изпълни в срок договорите си за пазари в Италия, Германия и Близкия Изток. Затова и търпи сериозни санкции. На ден предприятието губи по 70 хиляди лева.

Инж. Михаил Колчев - изпълнителен директор на предприятието: "Дневната консумация на дървесина е около 1400 тона. Трябва да получаваме най-малко толкова на ден, за да може да работи завода устойчиво. Но за съжаление, климатичните условия диктуват интензитета на работа в горите.“

От две години заводът за целулоза има дългосрочен договор със Северозападното държавно предприятие, което обаче не го изпълнява.

Инж. Михаил Колчев - изпълнителен директор на предприятието: "Забавя ни доставките. Но за съжаление тези количества са дължими от предприятието към нас, но са в гората, а не в нашия склад.“

Уверението на фирмата е, че ще достави необходимата дървесина, макар и със закъснение. На това се надяват и служителите, които са по домовете си в принудителен отпуск, за да могат да се върнат обратно по работните си места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прощалното писмо на Ботев до любимата му се пази в трезора на БНБ
Прощалното писмо на Ботев до любимата му се пази в трезора на БНБ
Забавяне в доставката на пратки във Великобритания заради бурята Елинор
Забавяне в доставката на пратки във Великобритания заради бурята "Елинор"