НОВИНИ

Руски учен представи пред БНТ мерки срещу замърсяването въздуха в София

Транспортът е основен виновник за мръсния въздух в повечето големи градове и София не прави изключение от тази статистика. Това каза в интервю за "По света и у нас" професор Али Абшаев. Руският учен специализира в борбата с екстремните климатични явления.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:12, 11.12.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Човекът не е дорасъл, за да моделира климата в големи мащаби, но науката и технологиите вече предлагат локални решения за справяне със зачестяващите екстремни прояви на климата - бури, градушки, токсични мъгли. Професор Али Абшаев работи с метеоролози, физици и инженери по цял свят, за да приложи най-ефикасните решения за климатичните диагнози по места. За смога при температури около нулата, какъвто и този в София, руският учен има поне две рецепти.

Проф. Али Абшаев: Чрез създаване на специфично електрическо поле, може да се стимулира коагулацията на вредните частици във въздуха. Така частиците се привличат, окрупняват се, натежават и падат на земята като дъжд.

Руският учен определя другия метод като "динамичен".

Проф. Али Абшаев: При него се инсталира авиационен двигател. Въздушната струя разчиства мъглата от важни обекти като самолетни писти за излитане и кацане или натоварени магистрали, където видимостта е от голямо значение.

Според професор Абшаев няма как да се определи цената на такива решения, защото инвестицията в здравето на нацията, икономиката и привличането на туристи е безценна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен концерт под диригентството на Йордан Камджалов
Коледен концерт под диригентството на Йордан Камджалов
Цацаров подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ
Цацаров подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ