НОВИНИ

Лондон иска временен митнически съюз след Брекзит

Лондон възнамерява да договори "временен митнически съюз" след излизането на Великобритания от Европейския съюз, обяви днес британското министерство на Брекзит-а. Целта е да се избегне хаос и да се гарантира свобода на търговията със стоки. В Брюксел обаче са категорични, че първо трябва да се договорят условията на напускането.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:24, 15.08.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

В документ за бъдещото партньорство с ЕС, публикуван днес, Лондон лансира идеята си да убеди Брюксел за въвеждане на временен митнически съюз, след като страната вече няма да е част от 27 - те, тоест след 2019.

Подобен съюз би дал време на Лондон да въведе нови митнически споразумения и би направил плавен прехода след края на еврочленството.

В Лондон министърът за Брекзит-а поясни, че Лондон иска да има договореност, която да му позволи да преговаря по споразумения за свободна търговия. Според Дейвис, уреждането на търговските отношения след 2019 г. би било в интерес и на двете страни.

Подходът на Лондон е обявен като неизпробван досега и иновативен. Целта е да няма митнически проверки на границата на Великобритания с ЕС.

Главният преговарящ на Европарламента за Брекзит-а Ги Верхофстад нарече идеята за невидими граници "фантазия" и напомни, че първо трябва да се уредят сметките между двете страни.

Европейската комисия също обяви, че първо е необходим напредък по конкретните аспекти на преговорите за напускане, преди да се стигне до търговията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбит тротоар на централна улица в София
Разбит тротоар на централна улица в София
Бил Гейтс дари 4,6 милиарда долара за благотворителност
Бил Гейтс дари 4,6 милиарда долара за благотворителност