НОВИНИ

Лоши добиви при слънчогледа вещаят трусове в отрасъла

Лоши добиви и неоправдаващи се очаквания за по-добри изкупни цени на слънчогледа вещаят трусове в отрасъла и тревожат фермерите у нас. Това предупреди заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Разград Васил Петров. Според него се готви внос на слънчоглед, който ще принуди стопаните у нас да продават на безценица.

bnt avatar logo
от Любомир Петков
13:44, 14.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В Разградско, където по традиция добивите са високи, прибират средно около 250 кг слънчоглед от декар. Обикновено реколтата е близо два пъти по-добра. Подобна е ситуацията навсякъде в страната.

Васил Петров, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Разград: От друга страна първоначалните очаквания за цени около 680-700 лв, като че ли няма да се случат, защото по непотвърдени данни преработвателите в България подготвят внос на зърно от Румъния и

Украйна, където намират количества на по-ниски цени, от тези, на които ние сме готови да продаваме.

В тези страни реколтата не е много по-добра, но пазарът е по-голям, има повече стока и съответно продавачи склонни да работят на по-ниски цени.

Васил Петров, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Разград: Особеност на българския пазар е в това, че ние вече не изнасяме толкова много навън, а имаме големи преработвателни мощности. И нашата надежда беше, че тези преработватели ще осигурят един по-добър доход на земеделието, но пазарът си има негови правила и не винаги следва нашите очаквания.

Заради ниските изкупни цени на пшеницата и слабата реколта от царевица зърнопроизводителите определят тази селскостопанска година като тежка и лоша за тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме професионалния празник на българските пожарникари и спасители
Отбелязваме професионалния празник на българските пожарникари и спасители
Виктор Орбан: Готов съм да окажем всякакъв вид помощ на България
Виктор Орбан: Готов съм да окажем всякакъв вид помощ на България