НОВИНИ

От нашия пратеник: Лошото време обхвана цяла Гърция

Бурята „Евридика“ удари Северна Гърция и Солун. За ситуацията в южната ни съседка и мерките на държавата за справяне с бедствието - на живо предаде специалният пратеник на БНТ Ирина Николова от Литохоро и кореспондентът на БНР Катя Пеева от Солун.

bnt avatar logo
от Ирина Николова, Катя Пеева
20:13, 16.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Усложнена остава обстановката в цяла Гърция. Намираме се до село Литохоро, където вчера се наложи да бъдат спасени двама души в автомобила си, предаде пратеникът на Българската национална телевизия Ирина Николова. Пътят е бил непроходим, защото е бил залят с вода. По наша информация тук в района няма засегнати къщи, но има проблем с електрозахранването. Част от пътищата в района са непроходими, като на много от тях има свлечена земна маса и кал, затова движението е пренасочено по обходни маршрути. Навсякъде има полицейски екипи, които упътват пътуващите.

В Солун са били изкоренени десетки дървета, като за щастие няма пострадали хора, а само материални щети.

Няма пострадали българи. Ако все пак имат нужда от помощ, те могат да се свържат с посолството на България в Атина или с Външно министерство.

;

Валежите продължават, а нивото на реките се е покачило много. Залети са земеделски земи и площи. Според метереолозите и тази нощ ще бъде тежка, защото проливните дъждове ще продължат.


Почти в цялата страна вали проливен дъжд, но преля само една река до град Костур. Наводнени са много пътища и се наложи пожарникари да спасяват пътниците от леките им автомобили, предаде кореспондентът на Българското национално радио Катя Пеева.

Движението по магистралата Солун-Атина е достоверно на две места - при Катерини и на 430-ия километър. Най-силно вали в Катерини, Наплио, както и по островите в Егейско море. Има множество наводнени приземни етажи в Северна Гърция, но пострадали няма, защото хората са предупредени. Пътна полиция предупреди хората да внимават при пътуване към Елиса и Костур и в планинските региони, защото има големи свлачища. Препоръчително е да се внимава по цялата пътна мрежа в Гърция.

От утре се очаква валежите в Гърция да отслабнат.

;

Премиерът Ципрас обеща пълно обезщетение на пострадалите, а онези, които останаха без домове, са настанени на кораб и им се доставят храна и вода. Дежурните екипи работиха денонощно и спасиха много хора. Правителството обещава данъчни обезщетения за пострадалите, но наводнението унищожи къщи и селскостопански земи.

Всички помощи на правителството трябва да се одобрят от кредиторите, заради което хората се съмняват, че ще има бързи действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нарушения и кой е виновен за инцидента с асансьора в Студентски град?
Има ли нарушения и кой е виновен за инцидента с асансьора в Студентски град?
Гърция потъна в скръб след наводненията
Гърция потъна в скръб след наводненията