НОВИНИ

Политическият скандал навлезе в нова фаза - БСП напуска НС

Политическият скандал навлезе в нова фаза - БСП напуска Народното събрание и ще участва само в заседания по определени теми. Заради вчерашното отстраняване от залата на Корнелия Нинова, Социалистите внесоха в деловодството на парламента подписка с искане за оставката на председателя на парламента - Димитър Главчев. ДПС ги подкрепиха. И така, след като БСП не влязоха, парламентът тази сутрин събра кворум от третия опит. ДПС не се регистрираха. Как се разви скандала днес и как ще работи парламента оттук нататък - ще научим от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева Стоил Рошкев
20:00, 16.11.2017
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Политическото напрежение между управляващи и опозиция все повече се задълбочава.

Стигна се до там, че БСП обявиха, че ще бойкотират работата на парламента, за което ще платят глоби. Ще участват само в заседанията на комисии и през останалото време ще се срещат с избиратели. С подкрепата на ДПС, левицата внесе 88 подписа за отстраняването на парламентарния шеф. За половин час сутринта пленарното заседание беше на ръба на провала.


Левият сектор в залата днес остана празен. А присъстващите депутати от ДПС не натиснаха копчетата за регистрация. След 15 минути ситуацията се повтори.

Заветните 121 гласа се събраха едва от третия опит.

От ляво не се трогнаха, че парламентарният шеф отмени част от наказанието на Антон Кутев, който вчера беше изгонен от залата заедно с Корнелия Нинова.

Димитър Главчев, председател на Народното събрание: Променям дисциплинарната мярка, наложена на народния представител Антон Кутев - от отстраняване от две заседания на отстраняване от едно заседание.
Антон Кутев, БСП за България: Това, което трябваше да се направи, е да си подаде оставката, нищо друго.

Минути по-късно БСП внесоха искането за оставката на Главчев, защото според тях е отстранил Корнелия Нинова в разрез с правилника и е превишил правомощията си. БСП искат среща с всички европейски посланици. Според тях управляващите погазват парламентаризма и налагат цензура.

Корнелия Нинова, председател на БСП: ГЕРБ създават политическо напрежение преди председателството и минират националното съгласие. Напускаме до оставката на Главчев. Ще участваме само в три заседания в залата - гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вот на недоверие.

ДПС ще участват в работата на парламента, но подкрепят оставката на Главчев.

Хамид Хамид, ДПС: Във вторник ще обсъдим нашите бъдещи действия, но смятаме, че г-н Главчев вече няма моралното право да е председател на Народното събрание.

Председателят на парламента отказа да коментира ситуацията. ГЕРБ не са притеснени от действията на опозицията.

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Виждате, че Парламентът въпреки тях работи, това, че те искат да предизвикат непрекъснато скандали, вчера скандала го провокираха те, за да не може да се види добрият доклад, който получихме от Европа, за да не може да се говори за добавките на пенсионерите. Не ни притеснява това, което се случи днес. Ние ще имаме кворум, седим твърдо зад г-н Главчев.

Обединените патриоти също подкрепиха Главчев и не виждат основание за действията на левицата.

Явор Нотев, Обединени патриоти: Превръщането на този случай в повод за криза в работата на парламента е преиграване прекомерно. Нямаме никакво основание да снемем доверието от председателя на парламента.

От „Воля“ пък заявиха, че искат оставката на левия депутат Иво Христов, а не на Главчев.

Веселин Марешки, лидер на „Воля“: Те примерно не гонят от парламента Иво Христов, а са се вторачили в Главчев. Предвиждаме да напускаме парламентарната зала, ако Иво Христов е вътре. За нас много по-голям проблем е, че 80 процента от българите са наречени дебили.

Искането за оставка на парламентарния шеф ще бъде гласувано утре.


Какво показва парламентарната математика - ГЕРБ и Обединените патриоти имат общо 122 депутатски гласа, тоест могат спокойно да отхвърлят оставката на Димитър Главчев, ако всички присъстват в пленарната зала. Ако към тях се прибави и подкрепата на Воля, се получава мнозинство от 133 гласа. БСП и ДПС имат общо 105 депутати. Един е независим.

От тук нататък обаче без опозицията, управляващите ще са длъжни сами да осигуряват кворум за работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителен базар в помощ на хора с увреждания организират във Варна
Благотворителен базар в помощ на хора с увреждания организират във Варна
И от съдебната власт реагираха на доклада на ЕК
И от съдебната власт реагираха на доклада на ЕК