НОВИНИ

Противоречив закон за чуждите медии беше приет в Русия

Приетият от Долната камара на руската Дума законопроект, с който Москва може да обяви всички чужди медии, включително и блогърите, за чуждестранни агенти, предизвика критики. Според Вашингтон, Москва неправилно е изтълкувала американска инициатива от началото на месеца, а в Берлин заявиха, че е „неприемливо“ чуждите медии да бъдат ограничавани. Предстои спорният документ да бъде гласуван в Горната камара и подписан от президента Путин.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:40, 16.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

С 414 гласа „за“ и нито един против, долната камара прие редица поправки в закона за чуждестранните медии. Според тях всяко средство за масова информация, финансирано от чужбина, може да бъде обявено за чуждестранен агент. Решението ще бъде вземано от Министерството на правосъдието.

Всички, които откажат да се регистрират, подлежат на санкции, сред които и лишаване от свобода. В текстовете не са споменати оределени медии, но потенциални чуждестранни агенти биха могли да бъдат „Гласът на Америка“ или „Радио Свободна Европа“, посочва BBC.

Евгений Ревенко, депутат: Дадохме на Министерството на правосъдието инструмент - където и когато бъдат нарушени правата на нашите средства за масова информация и журналисти, да може да реагира моментално и реципрочно.

Смята се, че приемането на законопроекта е част от поредицата събития, свързани с обвиненията на САЩ, че Русия се е намесила в президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп. Документът е поредният повод за нагнетяване на напрежение по оста Вашингтон - Москва.

Мария Липман, независим политически анализатор: Както винаги подобно репресивно и неясно законодателство служи като бухалка. Като тояга, която виси във въздуха така че различните организации и медии да внимават, да са притеснени и застрашени, да не знаят чия глава ще бъде ударена.

Вашингтон внимателно следи съдбата на спорния законопроект, но смята, че Москва неправилно е изтълкувала американския аналог на тази инициатива. В началото на ноември американското министерство на правосъдието препоръча финансирания от Кремъл телевизионен канал RT („Русия днес“) да се регистрира като чужд агент.

Целта е да се гарантира прозрачност, а не да се ограничава свободата на словото, аргументира се американската страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе отново е столица на джаза!
Русе отново е столица на джаза!
Нощ на дългите ножове в Германия
"Нощ на дългите ножове" в Германия