НОВИНИ

Прокуратурата иска криминализиране на паралелния износ на лекарства

Софийска градска прокуратура разследва контрабанда на скъпоструващи лекарства по сигнал на журналиста от БНТ Валя Ахчиева и Изпълнителната агенция по лекарства. В предаването си "Открито" Ахчиева разкрива схема за преопаковане на турско лекарство, което след това се продава у нас. Това стана ясно по време на заседание на Комисията за борба с контрабандата, на която бе изслушан и главният прокурор Сотир Цацаров.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:37, 16.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Промяна в законодателството, която да позволи криминализирането на паралелния износ на лекарства. Това поиска прокуратурата от депутатите. Поводът - разследване на БНТ за внос на турско лекарство, което нелегално се преопакова за нашия пазар. В същото време оригиналното лекарство се изнася за страни от Европейския съюз. Там то се продава на много по-високи цени.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Изпадаме в ситуация, която общо взето един възрастен юрист бе нарекъл престъпление има, но няма състав в Наказателния кодекс.

Проблемът - обемът на паралелния износ е толкова голям, че твърде често хиляди пациенти у нас остават без животоспасяващи лекарства. Институциите се оказват безсилни - Агенцията по лекарства например от 2015-та само регистрира износа.

Сотир Цацаров - главен прокурор: В същото време се наблюдава един стремеж да се прехвърлят абсолютно всички проблеми възникнали по повод отпускане, предписване на лекарствени средства на прокуратурата.

След сигнала на Валя Ахчиева за лекарството Хумира, от прокуратурата са започнали досъдебно производство за контрабанда от страна на верига аптеки.

Емилия Русинова - говорител на Софийска градска прокуратура: Предстои да се съберат доказателства и ако се съберат такива и за други престъпни състави, ние сме готови да повдигнем обвинение.

Главният прокурор бе изслушан и по темата за контрабандата на горива. Той съобщи, че днес са разкрити 4 бензиностанции на територията на Пловдив, Хасково и Капитан Андреево, в които е намерено гориво без документи за над 100 хиляди лева.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Открити са цистерни, които се товарят в тъмните часове на денонощието, открити са резервоари, които се намират под повърхността на земята.

На закрито заседание депутатите обсъждаха и митническата система за контрол на акцизните стоки и възможностите за манипулирането й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер започва филмовият фестивал „Киномания“
Тази вечер започва филмовият фестивал „Киномания“
Варненци недоволстват от временния маршрут на автобус 31
Варненци недоволстват от временния маршрут на автобус 31