НОВИНИ

Благотворителен базар в помощ на хора с увреждания организират във Варна

Благотворителен базар “Открий специален приятел” отвори врати днес в Младежкия дом във Варна. На него се събират средства за интерактивни дъски за хората с увреждания към Центъра за социална рехабилитация “Чайка”. Чрез тях те също ще имат достъп до иновативни технологии, които да подпомогнат личностното им развитие.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, И. Илиев
20:05, 16.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Благотворителния базар е поредната инициатива на Обществения дарителски фонд за тази година.

Мария Чанкова - представител на Фондация “Обществен дарителски фонд за Варна”: “Нашият фонд не дарява едни средства, които да бъдат използвани за конкретни дейности, а всъщност насърчава организаторите на благотворителните инициативи, така че те да привлекат повече съмишленици за своите каузи.”

Идеята за благотворителния търг и базар дойде от самите хора с увреждания, лично те изработиха различни аксесоари и “Мечетата на късмета”, подчертаха организаторите.

Пламена Койчева - ръководител на Център за социална рехабилитация и интеграция “Чайка”- Варна: “А също така и да откупят времето, прекарано с тези хора, да намерят един специален приятел в тяхно лице.”
Мария Чанкова - представител на Фондация “Обществен дарителски фонд за Варна”: “За тези хора, за да има развитие, е необходимо да се използват новите онлайн технологии, защото те имат нужда да разбират какво се случва в нашето общество.”

За съжаление все още има нагласи в обществото, че хората с умствени затруднения са зависими, неспособни да водят самостоятелен живот. Тази стигма трябва да се разбие, категорични са организаторите на проявата. За всички посетители на благотворителния базар днес имаше и една специална изненада - музикален поздрав, подготвен от хората с интелектуални затруднения към Центъра за социална интеграция “Чайка” във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция потъна в скръб след наводненията
Гърция потъна в скръб след наводненията
Политическият скандал навлезе в нова фаза - БСП напуска НС
Политическият скандал навлезе в нова фаза - БСП напуска НС