НОВИНИ

Надзиратели и съдебна охрана излязоха на протест заради недостига на средства

Надзиратели и съдебна охрана излязоха на протест срещу системния недостиг на средства в сектора, който не намира решение и в бюджета за догодина. От Министерството на правосъдието определиха исканията им като справедливи. В акцията символично - с лентичка „бяло, зелено, червено“ на ревера - се включиха и от други затвори в страната.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:25, 16.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

20% увеличение на заплатите, изравняване на плащанията за специфични условия на труд и униформи с тези в МВР и подобряване на битовите условия. Това са основните искания на надзиратели и съдебна охрана. Ето и как ги мотивираха.

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите в България: Говорим за хигиена, говорим за риск за живота и здравето, стотици часове надработен извънреден труд, отпуски се натрупват - не по желание, а защото няма хора... Това ако не е мотивация?! Заплата под средната за страната.

Сред най-сериозните проблеми е недостига на над 350 души, заради който съдебни сгради стоят без охрана, а затворите работят - по думите им - на санитарния минимум.

Пламен Христов, сдружение „Синдикат охрана“: Например, когато се заповяда на нашата дирекция да се охранява магистрат, се изтеглят хора от принудителното и от конвоя, тоест недостига на хора става още по-голям.

Ако не бъде осигурено финансиране - синдикатите в системата подготвят общи протестни действия от началото на българското европредседателство.

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Аз не се притеснявам от факта, че нашите служители протестират. Това е в рамките на функционирането на една демократична държава. Дори да има протести по време на нашето европредседателство, това не би било нещо страшно и извънредно и нещо, което трябва извънредно да се притесняваме.

От исканията в Бюджет 2018, е предвидено само увеличение на заплатите, при това с 5-процента. От правосъдното министерство се надяват между първо и второ четене да има благоприятно развитие и по темата с изравняването на допълнителните плащания с тези на полицаите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци недоволстват от временния маршрут на автобус 31
Варненци недоволстват от временния маршрут на автобус 31
Има ли нарушения и кой е виновен за инцидента с асансьора в Студентски град?
Има ли нарушения и кой е виновен за инцидента с асансьора в Студентски град?