НОВИНИ

Макети на сгради и паметници, предназначени за незрящи, показват в Русе

Първата по рода си тактилна изложба с емблематични за Русе културно-исторически паметници показва Историческият музей в града. Макетите са специално изработени за незрящи хора, които могат да ги опознаят чрез докосване. Експозицията е на сдружение „Еквилибриум" и има социални функции.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
13:26, 22.09.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

За да опознаят предметите от историческото наследство, всички посетители се включват в интерактивна игра. Те слагат превръзки на очите си и по този начин се "приближават" до сетивността на хората със зрителни проблеми. В създадената интерактивна ситуация единственото усещане, което "помага" на зрителите е докосването, допирът.

Валентина Владимирова - ръководител на Център за рехабилитация на незрящи: За хората с нулево зрение е изключително важно те да могат да пипнат, да докоснат, да усетят като материя нещата, които пипат с помощта на допълнителни обяснения от екскурзоводите.

Всеки един макет е съобразен и моделиран така, че да бъде разпознаван по неговите характерни особености.

Виолета Никифорова: До края на септември русенци, които искат „да влязат в обувките" на незрящите, могат да заповядат в музея и да докоснат историческото наследство.

От сдружението разказаха, че идеята за създаването на изложбата е дошла след посещение в Анкона, Италия, където произведения на изкуството са подредени в тактилен музей "Омир".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха част от контактната тролейбусна мрежа на Русе
Откраднаха част от контактната тролейбусна мрежа на Русе
Липсващи знаци в Русе доведоха до транспортен хаос
Липсващи знаци в Русе доведоха до транспортен хаос