НОВИНИ

Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина

Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно е решила, че операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница "Лозенец", но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяват плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина.

малкият байрям опериран чужбина
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 24.02.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Въз основа на заключението от клиничното обсъждане и след прецизно окомплектоване на необходимите документи министърът на здравеопазването ще подпише формуляр S2 и малкият Байрям ще отпътува за лечение в чужбина.

От МЗ припомнят, че решението на Фонда за лечение на деца е било в разрез с Правилника за неговата дейност и организация на работа и с Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Съгласно тях Фондът има правомощия да подпомага осъществяването на органна трансплантация в лечебни заведения на територията на държави-членки на ЕС, ИЕП или Швейцария в случаите, когато тя не може да бъде извършена своевременно в България.

Не бяха изискани становищата на поне двама външни експерти по профила на заболяването и исканото лечение, в случая специалисти по бъбречна трансплантация /уролог и трансплантолог/, както и от националния консултант по трансплантология. Предложената документация в МЗ беше непълна и некореспондираща с нормативните изисквания - факт, който в момента спешно се коригира, посочват от ведомството.

Министерството на здравеопазването призовава всички участници в публичния разговор по темата да не употребяват крайни квалификации и да се позовават преимуществено на официални източници на информация с оглед запазване на етично поведение спрямо хората със здравни нужди и особена чувствителност поради здравословното си състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при катастрофа на пътя София-Варна
Жена загина при катастрофа на пътя София-Варна
Бившият областен управител на Хасково с обвинение за наводнението в с.Бисер
Бившият областен управител на Хасково с обвинение за наводнението в с.Бисер