НОВИНИ

Някои летища в Русия ще прекъснат работа заради военни учения там

Мащабни учения се водят в Южна Русия, Каспийско и Черно море. Заради тях днес четири международни летища в южната Русия и анексирания Крим са временно затворени. Именно до района на маневрите над Черно море снощи руски изтребител прихвана американски разузнавателен самолет.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:00, 08.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В стратегическите учения Кавказ 2016, с които завършва летният период на обучение на руските въоръжени сили, участват повече от 12 хиляди души, бойна техника, авиация и кораби.

Провеждат се на полигони в южната част на Русия и в акваториите на Черно и Каспийско море. Заради маневрите са отменени полети на най-голямата руска компания "Аерофлот", за периоди от час до четири часа ще спрат да работят летищата в Симферопол, Анапа, Краснодар, Ростов на Дон.

Над Черно море близо до района на маневрите руски изтребител СУ 27 е прихванал вчера американски разузнавателен самолет Посейдон Двете машини се разминали само на три метра.

Според Петагона американският самолет е извършвал рутинни операции в международното въздушно пространство.

Според Москва прихващането е осъществено в съответствие с международните правила. Посейдонът два път приближил южната руска граница, като транспондерите му не били включени. Наложило се визуално разпознаване.

Американската страна твърди, че транспондерите са били включени през целия полет, а руските прихващания били четири, като опасното от тях е продължило 19 минути.

Това е поредният случай за тази година на опасно приближаване на американски и руски бойни самолети. През април, когато американската страна се оплака от непрофесионално и опасно прихващане на неин разузнавателен самолет над Балтийско море, Русия отново твърдеше, че той е бил без опознавателен сигнал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Силна буря наводни осторв Закинтос в Гърция, няма жертви
​Силна буря наводни осторв Закинтос в Гърция, няма жертви
Извадиха античен съд за вино от река Чая
Извадиха античен съд за вино от река Чая