НОВИНИ

Свободни места в Софийския университет и след третото класиране

Една пета от местата в Софийския университет останаха свободни и след трето класиране. От Алма матер обявиха допълнителен прием, а документи за него ще се приемат от 7 до 14 септември. Ето и в кои специалности все още има места.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 08.09.2016
8532
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Свободните места за бъдещи юристи безспорно правят най-голямо впечатление сред онези, за които Алма матер обяви допълнителен прием. Това е така, защото Правото винаги е било сред най-желаните специалности в Софийския университет. Тази година обаче 84 от местата са останали непопълнени - 47 за редовно обучение и 37 за задочно.

Сред традиционно предпочитаните специалности, в които записалите се студенти са по-малко от очакваните, се открояват още социологията, политологията, журналистиката, връзките с обществеността и стопанското управление. Много свободни места има още във филологическите и педагогическите специалности. Историческият и Геолого-географският факултет също не се радват на голям интерес.

Проф. д-р Ренета Божанкова, зам.-ректор на Софийския университет: Допълнителният прием очаква кандидати, част от които вече заявяват своите желания в доста от нашите специалности, в които незаетите места са по едно или две, или по десет. Става дума за около 1000 места в различните специалности.

И през тази година обаче Психолигията остава сред най-желаните специалности, за които местата са свършили. Сред тях за още медицината, както и специалностите на Факлултета по математика и информатика.

Проф. д-р Ренета Божанкова, зам.-ректор на Софийския университет: Обикновено това са сфери, в които има бърза професионална реализация, но разбира се, има интерес и към други специалности в университета, който е силно зависим от броя на кандидатите. Тази година, както всички знаем, е доста по-нисък, отколкото предишни години.

Една от причините за това е, че завършилите средно образование са с 22 хиляди по-малко от свободните места във висшите учебни заведения. По-малкото студентие обаче водят и до по-ниско финансиране. Държавата вече предприе първата стъпка и тази година студентите, за чието обучение ще плаща, са с 9000 по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гражданите на Силистра спасиха чинарите
Гражданите на Силистра спасиха чинарите
Франция: Абдеслам мълчи на разпит за 13 ноември
Франция: Абдеслам мълчи на разпит за 13 ноември