НОВИНИ

Масова евакуация заради опасност от преливане на язовир в Калифорния

Опасност от преливане на язовир наложи масова евакуация на близо 200 000 души в американския щат Калифорния. Открита е опасна пукнатина в преливник на язовира с най-високата стена в страната. Той се намира до градчето Оровил в северната част на щата. Спешните мерки дадоха резултат и непосредствената опасност е отминала.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:55, 13.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Кризата възникна след откриването на цепнатина в аварийния преливник на 230-метровата язовирна стена. Властите прецениха, че той може да поддаде и огромно количество вода да залее части от градчето Оровил и близките села. Опасността е голяма, защото след дългата суша в щата цяла седмица е валял дъжд и язовирът е препълнен.

Властите незабавно наредиха евакуация на 16 000 жители на Оровил и на още десетки хиляди хора от района. Окръжният шериф пусна съобщение в социалните мрежи и повтори специално, че това не е тренировка. Започна изпускане на водата, за да се намали нивото на язовира.

Кевин Лоусън, система за контрол на пожарни инциденти: Сега изпускаме вода от основния преливник със скорост 2830 кубически метра в секунда. Целта е нивото на язовира да спадне с около 15 метра.

Нивото се вдига от миналата седмица. Тогава е открита цепнатина и в основния преливник, която засега не може да бъде запълнена. При аварийния преливник има ерозия на почвата. Цепнатина ще бъде запълнена с камъни, спуснати от хеликоптер. В района са установени центрове за евакуация, наети са и цели хотели. Много хора побързаха да се изтеглят.

- Прибирах се към дома и бях изненадана от задръстванията. Кварталът ми беше опустял. Паникьосах се и започнах да слагам неща в колата.

Засега ситуацията е овладяна, но властите не отмениха евакуацията. Язовирът Оровил се намира на 65 км от столицата на щата Сакраменто и за първи път създава такава спешна ситуация в близо 50-годишната си история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава делото за убийството на автомагистрала “Струма” през 2015 г.
Продължава делото за убийството на автомагистрала “Струма” през 2015 г.
Нападателят от нощния клуб в Истанбул поиска смъртна присъда
Нападателят от нощния клуб в Истанбул поиска смъртна присъда