НОВИНИ

Мая Манолова за мораториума върху лекарствата: Това е въпрос на човещина

Мога да си позволя да кажа ,че въпросът за лекарствата е въпрос на човещина, защото за разлика от политиците си свърших работата, заяви в студиото на „Панорама“ омбудсманът Мая Манолова. Тя отбеляза, че е направила всичко възможно да спре приемането на текстовете, като е изпращала писма до замесените депутати и е заплашила да се сезира Конституционният съд и подчерта, че в тази битка няма печеливш.

bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 15.12.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Мая Манолова, омбудсман: Ако фактите са числа, милиони, проценти, средна преживяемост на онкоболните - това е абсурдна ситуация. Става въпрос за човешки животи, дори да става въпрос за двама души. Жестоко е да се произнасят присъди върху най-ценното - надеждата за лекуване.

Според Манолова наистина има „присъда“ върху надеждата за живот, когато става въпрос за единстевно лекарство. Тя сподели, че не разбира упорството на онези, които са взели това решение.

Мая Манолова, омбудсман: В тази битка няма печеливиш. Ако мораториумът остане, има само губещи.

Тя изрази надежда да не се стига до сезиране на Конституционния съд.

;

Според Манолова темата за цената на водата е от април месец, когато се повиши цената на водата в София. Тя отбеляза, че е нормално ако една партия разпознава темата като проблем, да се включи в протестите.

Мая Манолова, омбудсман: Когато имаше обсъждане в КЕВР, нямаше представител на нито една партийна централа. Твърдя, че решението днес на регулатора е незаконно и имам своите неполитически аргументи.

Тя обясни, че КЕВР за пореден път си позволява да манипулира с числа, така че да обслужи ВиК дружествата и монополите. Според нея ВиК дружествата и регулатора са се договорили за цената, която ще плащат гражданите, без самите граждани да участват в дискусията.

Мая Манолова, омбудсман: За Ямбол, където увеличението е 20 процента, трябва да се премери инфлацията от 1 до 15 декември. За Сливен - от октомври до 1 декември. 20 процента ли е инфлацията в Ямбол? В доклада на КЕВР е посочено невярно число.

Тя подчерта, че инфлацията е 0,7% а не посочените от КЕВР 1,3%.

Мая Манолова, омбудсман: Изводът е, че КЕВР прави всичко възможно да даде максимално висока цена на водата.
;

Тя се обърна към шефовете на ВиК асоциациите да намалят цената на водата там, където хората имат нисък стандарт на жгивот, а ползват гравитачно водоснабдяване. Според Манолова тази намеса е в правомощията на шефовете на ВиК асоциациите.

Мая Манолова, омбудсман: Обръщам се и към кметовете да защитят своите граждани. Тези пределни цени, които е определила КЕВР, да бъдат намалени в отделните области. Ще сезирам Прокуратурата да сезира решенията на КЕВР, защото само тя може да го направи пред съда. А съдът с независима експертиза може да покаже нередностите, за които говоря.
;

Мая Манолова изрази мнението, че главното нещо, което тормози хората , ечувството за несправедливост, което идва от гигантската машина на държавната бюрокрация и монополите.

Мая Манолова, омбудсман: Най-големият душмнанин за българина е самият българин с неговото примиренчество. Битките, които водих през тази година, показа това - че когато гражданите защитяват справелдилва кауза и са неуморими, ще успеят.

Тя призна, че няма как да успее да завърши една кауза без институциите. Манолова отбеляза, че няма как да съжалява, че не не е политик в спорове, които са далеч от хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равносметка на конфликта в деня на сблъсъци и загинали в Ерусалим
Равносметка на конфликта в деня на сблъсъци и загинали в Ерусалим
Земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер взе жертви в Индонезия
Земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер взе жертви в Индонезия