НОВИНИ

Мажоритарният вот получава подкрепа само от ГЕРБ и "Воля"

Обрат в позицията на ДПС за мажоритарния вот. Ръководството на партията реши, че няма да подкрепи промените в Изборния кодекс, независимо че техните представители в Правната комисия вчера гласуваха "за". От ГЕРБ предложиха промени в изборния закон, съобразени в проведения референдум, иницииран от екипа на Слави Трифонов.

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 14.06.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Така, политическите сили, които застават зад мажоритарния вот остават само две ГЕРБ и "Воля". БСП, ДПС и Обединените патриоти заявиха, че утре при обсъждането на промените в пленарната зала, ще гласуват "против". При това разпределение на силите, мажоритарният вот няма да получи необходимата подкрепа.

След оспорвана дискусия в групата, ръководството на ДПС е взело решение да не подкрепя мажоритарния вот, заради опасения, че промените ще създадат хаос в избирателната система, а големи групи от хора няма да бъдат представени в парламента. Това обясни Йордан Цонев, който заедно с Хамид Хамид вчера подкрепи промените с уговорката, че това е тяхно лично мнение. Те вече са склонни да приемат преобладаващото мнение и утре ще гласуват "против", поясни Цонев и тази позиция нямало да търпи промени.

Йордан Цонев - зам.председател на ПГ на ДПС: Надделя мнението, че все пак това не е полезно за България. В този вид законопроектът не е полезен за България. Ние също смятаме, че трябва да се засили мажоритарния елемент, но така предложения законопроект - по-скоро ще внесе хаос.

Патриотите, които са последователни в мнението си, че няма да подкрепят мажоритарен вот, приемат за нормално промяната в позицията на ДПС.

Емил Димитров - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Приемам за това двама човека, които не са взели общото решение, да действат по съвест, както преценят към момента, а после да се съобразят с това на групата. Не виждам никакъв проблем.

Така, при гласуването промените, предложени от ГЕРБ вероятно ще получат одобрението само на депутатите от "Воля". Независимо от това, Цветан Цветанов не губи надежда. Ако утре предложенията не минат, от ГЕРБ ще организират обществени обсъждания, за да убедят повече депутати да подкрепят мажоритарния вот при ново обсъждане.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Нямаме промяна от позицията си както в 43-то НС, така също и в 44. Знаете, че по време и на предизборната кампания също сме казвали, че ще подкрепим магожоритарната система и ние затова сме внесли този законопорект, който утре ще бъде подложен на гласуване в пленарната зала.

"Воля" твърдо подкрепя мажоритарната избирателна система, даже са готови да внесат и свои предложения в Изборния кодекс в тази посока. Веселин Марешки обаче изрази съмнения, че ГЕРБ са искрени в предложените промени.

Веселин Марешки - депутат от ПГ на "Воля": Тези театри, че гласовете стигат или не стигат е за публиката, която не разбира. На практика, ако ГЕРБ имат желание да прокарат какъвто и да е закон, ако искате да продаде сградата тука на парламента, ви гарантирам, че ще намерят огромно мнозинство.

От БСП пък съзряха в поведението на на колегите си политически пазарлък.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": В момента не всичко, което се прави видимо е това, което се желае. Не искаме да бъдем част от това. Една група внася законопроект,който не иска да бъде приет. Друга група, уж го подкрепя, сменя позиция след 5 минути. Не е чисто това. Не е вярно, че отговаря на очакванията на хората. Това е политически пазарлък.

Социалистите също ще предложат промени в Изборния кодекс за въвеждане на смесена избирателна система и по-късно ще го предложат за обсъждане, съобщи Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компрометиран язовир край Варна заплашва от наводнение три села
Компрометиран язовир край Варна заплашва от наводнение три села
Румен Радев се срещна с шефа на Лукойл Вагит Алекперов
Румен Радев се срещна с шефа на "Лукойл" Вагит Алекперов