НОВИНИ

Медицински специалисти излизат на национален протест

Медицинските специалисти излизат на национален протест пред Народното събрание. Това е шестият протест от началото на март, в който сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те ще бъдат подкрепени от полицаи и фармацевти.Темата беше коментирана в Сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
06:08, 11.09.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи, каза, че исканията на бранша са от много години. Това, че имаме различен подход към проблемите, не означава, че сме от различна страна на барикадите. Ние като асоциация подкрепяме протеста.

Медицинската сестра Веселина Ганчева допълни, че протестът им продължава седми месец, а подходът им е по-активен, тъй като с диалог не са успели да постигнат исканията си. Тя коментира, че от Асоциацията на специалистите по здравни грижи имат необходимия ресурс да организират протест, в който да изкарат на площада всички медицински специалисти.

В момента в голяма част от болниците едвам връзват графиците, коментира Ганчева. Ние сме жени с достойнство, ние не се оплакваме. И хората, и системата, ще ни оценят, когато изчезнем.

Милка Василева каза още, че в момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

;

В своя декларация Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви, че ниското заплащане за нощен труд на медицинските специалисти, полицаите и пожарникарите е унизително и затова служителите в сектор " Сигурност" подкрепят протеста. На свой ред фармацевтите настояват за финансово подпомагане от страна на държавата на аптеките в отдалечени и обезлюдени региони на страната, за да отговорят на новите изисквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват лечението на две деца със спинална мускулна атрофия
Започват лечението на две деца със спинална мускулна атрофия
Електромобили ще бъдат показани на изложението във Франкфурт
Електромобили ще бъдат показани на изложението във Франкфурт