НОВИНИ

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

За пръв път България отбелязва международния ден на Холокоста като пълноправен член на Международния алианс. Преди 76 години живота си губят над 6 милиона евреи. Днес посланици и общественици се събраха, за да си припомнят заедно историята на Сър Никълъс Уинтън, който спасява от лагерите на смъртта 8 влака с деца.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
21:17, 30.01.2019
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

На прага на Втората световна война един богат английски евреин чува ужасяващ разказ. Как стотици еврейски семейства в тогавашна Чехословакия отчаяно търсят начин да скрият децата си заради безмилостните гонения срещу тях. Сломен от чутото, Сър Никълъс Уинтън решава тайно от семейството си да им помогне.

Истината излиза наяве 49 години по-късно, когато съпругата му случайно открива на тавана документи, които доказват, че е платил на английското правителство за спасяването на 669 деца и за всяко е намерил осиновител.

Сър Никълъс Уинтън получава международно признание. Умира на 106 години, но посланието му остава безсмъртно - този, който спасява една душа спасява цял свят.

Ирит Лилиан, посланик на Израел в България: Промяната е в ръцете на всеки един човек. Казваме "никога повече", но ние сме отговорни това да не се случи пак.

Тя отново благодари на България за спасяването на над 48 хиляди български евреи. Но все още има какво да направим.

Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма: България наистина да бъде държава, освободена от език на омразата, антисемитизъм, ксенофобия. И образованието и много важно, за да се постигне това.
Пламен Бончев, Международен алианс за възпоменание на Холокосата: Поехме твърд ангажимент да изучаваме, изследваме и зачитаме цялата истина за Холокоста.

А ако запазим минута мълчание за всяка жертва на Холокоста, ще мълчим 11 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Умишлен палеж е причинил пожара, който изпепели читалището в Гложене
​Умишлен палеж е причинил пожара, който изпепели читалището в Гложене
Холандия започна кампания за премахване на татуировки
Холандия започна кампания за премахване на татуировки